ali med stroške ali med osnovna sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Zvezda100
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana

ali med stroške ali med osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a Zvezda100 »

Pozdravljeni!

Direktor in lastnik podjetja ima v lastni hiši poslovni prostor, za kar mu podjetje plačuje mesečno najemnino.
Letos se je odločil da uredi zunanjo okolico hiše, kar v njegovem primeru pomeni tudi okolico poslovnega prostora.
Celoten račun je bil izstavljen na podjetje. Kam knjižiti ta račun? Po moji presoji mi ne preostane drugega kot, da dam to med stroške, saj poslovnega prostora nimam zavedenega med osnovnimi sredstvi.

Sicer se mi vse skupaj zdi dokaj nerazumljivo, saj je račun kar visok in se sprašujem če so tej stroški upravičeni.
Za kakršno koli informacijo se vsem že v naprej najlepše zahvaljujem.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Po mojem mnenju lahko upoštevati le sorazmerni del ureditve glede na delež poslovnega prostora v hiši. Ker imate poslovni prostor v najemu, lahko to evidentirate kot vlaganja v tuja osnovna sredstva (med neopredmetenimi osnovnimi sredstvi). Evidentiranje med stroške po mojem mnenju ne pride v poštev.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Zvezda100
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Kaj, če ta račun kjižim med stroške v celoti, potem pa del računa prefakturiram direktorju - lastniku hiše, to pa bi zaprla z njegovo neizplačano najemnino ali kreditom, ki ga je dal podjetju?
Zvezda100
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Kaj, če ta račun kjižim med stroške v celoti, potem pa del računa prefakturiram direktorju - lastniku hiše, to pa bi zaprla z njegovo neizplačano najemnino ali kreditom, ki ga je dal podjetju?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Glede na to, da je celoten račun na podjetje, lahko knjižite tako.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Zvezda100
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Naty hvala in lep sončen dan!
Odgovori