prevoz-kilometrina

Moderator: Mirko Zbačnik

bojakt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

prevoz-kilometrina

Odgovor Napisal/-a bojakt »

o tem je bilo že veliko napisanega, vendar konkretnega odgovora ne najdem. Kot s.p.-računalničar sem se preselil iz Celja v Maribor. Delo opravljam pri strankah, ki so pa v Celju. Vsak dan se vozim do strank, opravim delo in se vrnem domov. Pri vsaki stranki sem povprečno 2 uri. Ali je prevoz do strank smatran kot prevoz na delo ali si lahko obračunam kilometrino?
Vem, da je ta tema že dolgočasna, vendar prosim za vsaj eno mnenje, da bom bolj siguren. Sedaj si obračunavam kilometrino.
Lep pozdrav!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Kilometrino že, ampak ne tiste za službene poti (0,37 €), ampak za prihod na delo (0,18 €).

Mogoče še mnenje koga, ki ni tako konzervativen, jaz sem pri teh stvareh bolj previdna.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Se ne strinjam - pot do strank je službena pot. lp
bojakt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Starči hvala - bolj všeč mi je vaše mnenje.
lp
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Pot do strank v smislu opravljanja svoje dejavnosti je prevoz na delo. Pot do strank v smislu dogovarjanja za posel,.. je službeno potovanje. Tako so meni razložili na durs. Isti problem imajo vse dejavnosti, kjer se delo ne opravlja v službenem prostoru pač pa na terenu (razni gradbinci, monterji).
DECO
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Gradbinci, monteri pa že, računalničarji in računovodkinje pa ne! Če se jaz 2x ali 3x v tednu peljem stranki v MB, ker pač pomagam v računovodstvu, si bi morala obračunati prevoz na delo? To pa ne, saj prevoz na delo se šteje od doma do pisarne, in ne od pisarne do stranke. To je moje "logično" mnenje, ki ga zagovarjam. lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Mnenje, ki so ga servirali na dursu, bi bilo v primeru računalničarjev zame sprejemljivo edino v primeru, da bi imel z eno stranko stalno pogodbo in bi ji hodil delat redno vsak dan - kot v službo. Samo potem je že vprašanje, če je sploh še dohodek iz dejavnosti - če ni že iz zaposlitve? lp
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Moj primer je bil tak: monter centralne kurjave. Stranka ga pokliče na dom, tam opravi popravilo okvare na napeljavi, porabi določen čas in se vrne na sedež dejavnosti. Pisali smo službeno pot. Ob davčni kontroli so nam te stroške vrgli ven ter priznali samo prevoz na delo. In osebno mislim, da ni ta dejavnost nič drugačna od te, da gre računalničar popravit okvaro na računalniku oz. problem s programom. Bi pa jaz obema priznala stroške službenega potovanja.
Kot smo že večkrat povedali. Kaj se prizna in kaj ne je velikokrat odvisno od inšpektorja.
Lp
DECO
starči
Super računovodja
Super računovodja

Se strinjam z DECOm in mislim, da so povsem neupravičeno prevrgli na prevoz na delo.

Kolikor se spomnim iz glave, uredba pri prevozu na delo definira, da je to razdalja od bivališča do delovnega mesta (kar bi prišlo v poštev kvečjemu, če gre direkt od doma k stranki). Nikjer pa ni govora, da je prevoz na delo razdalja od službe (se pravi rednega delovnega mesta) do kraja, kjer opravi storitev.

Samo še tega se manjka, da bi za tako pot priznali samo 1/22 mesečne!!!lp
bojakt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Še ena dilema okrog prevoznih stroškov. Voznik tovornjaka - špedicija - ob petkih zaključi vožnjo nekje v Avstriji in pride čez vikend domov. Tovornjak pusti v Avstriji, domov se pripelje s svojim avtom. V nedeljo zvečer se vrne s svojim avtom do tovornjaka in nadaljuje vožnjo. Ali lahko njegove stroške prevoza obračunamo kot kilometrino (0,37 eur km), ali je to prevoz na delo?
Lep ponedeljek!
kintaj
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a kintaj »

bojakt napisal/-a:Še ena dilema okrog prevoznih stroškov. Voznik tovornjaka - špedicija - ob petkih zaključi vožnjo nekje v Avstriji in pride čez vikend domov. Tovornjak pusti v Avstriji, domov se pripelje s svojim avtom. V nedeljo zvečer se vrne s svojim avtom do tovornjaka in nadaljuje vožnjo. Ali lahko njegove stroške prevoza obračunamo kot kilometrino (0,37 eur km), ali je to prevoz na delo?
Lep ponedeljek!
Mislim da je tretirano kot prevoz na delo.
Super računovodja
Super računovodja

Ta primer spada v sivo cono med poslovno racionalnostjo in dlakocepskim oklepanjem predpisov.
Jaz bi dal na vsak način na KM. lp

PS Ali vozi na stalni relaciji, tako da je to vsak petek? Ima avto tam po cel teden ali ga pride kdo iskat? Možni še dodatni stroški?
Odgovori