Prosim za pomoč!!!!
samoobdavčitev - datumi?
Moderator: Mirko Zbačnik
samoobdavčitev - datumi?
Dobili smo račun iz Hrvaške za opravljeno storitev. Storitev je bila opravljena v mesecu septembru, račun pa je bil prejet v mesecu oktobru. Sedaj me zanima kako naj naredim samoobdavčitev. Ne vem ali moram narediti samoobdavčitev v mesecu septembru ali mesecu oktobru. Zdi se mi, da sem nekje ujela, da so ti datumi za opravljeno storitev in prejetje računa zelo važni.
Prosim za pomoč!!!!

Prosim za pomoč!!!!
pridobitve blaga iz EU:
15. dan v mesecu po preteku meseca v katerem je nastal obdavčljiv dogodek (po prejemu blaga)
če je račun izdan pred tem rokom na dan izdaje računa
če je račun izdan med datumom prejema blaga in 15. dnem v mesecu, ki sledi mesecu pridobitve blaga – obračun DDV na dan računa
prejem blaga 5.7.; datum računa 1.7. , načelno obračun 15.8. – račun ni med 5.7. in 15.8 – obračun DDV 15.8.
prejem blaga 5.7.; datum računa 7.7. , načelno obračun 15.8. – račun je med 5.7. in 15.8 – obračun DDV 7.7.
prejem blaga 5.7.; datum računa 20.8. , načelno obračun 15.8. – račun ni med 5.7. in 15.8 – obračun DDV 15.8.
upam, da bo to v pomoč.
lp
15. dan v mesecu po preteku meseca v katerem je nastal obdavčljiv dogodek (po prejemu blaga)
če je račun izdan pred tem rokom na dan izdaje računa
če je račun izdan med datumom prejema blaga in 15. dnem v mesecu, ki sledi mesecu pridobitve blaga – obračun DDV na dan računa
prejem blaga 5.7.; datum računa 1.7. , načelno obračun 15.8. – račun ni med 5.7. in 15.8 – obračun DDV 15.8.
prejem blaga 5.7.; datum računa 7.7. , načelno obračun 15.8. – račun je med 5.7. in 15.8 – obračun DDV 7.7.
prejem blaga 5.7.; datum računa 20.8. , načelno obračun 15.8. – račun ni med 5.7. in 15.8 – obračun DDV 15.8.
upam, da bo to v pomoč.
lp
Še kar mi ni povsem jasno.
Prvi račun imam opravljeno storitev na dan 15.09.2008 ter datum računa 15.9.2008, datum prejetja pa 20.10.2008.
Drugi račun imam opravljeno storitev na dan 26.9.2008 ter datum računa na isti datum ter datum prejetja prav tako kot pri prvem računu 20.10.2008.
Prosim za datume kdaj naj bi bil račun zaveden v DDV knjige.
Ker vidim, da vam te zadeve niso tuje mi prosim obrazložite kako je z storitvami, ki so opravljene na Hrvaškem, ki so izven EU.
Razložili so mi, da morajo načeloma oni obračunati svoj PDV in, da mi zavedemo v bruto zneska in ne damo v svojo davčno knjigo. Odvetniške storitve ter še nekaj drugih pa je oproščeno PDV-ja in ga ne zaračunajo na računu, tako da mi tukaj naredimo samoobdavčitev.
Ali imam prav??????
Lep pozdrav!
Prvi račun imam opravljeno storitev na dan 15.09.2008 ter datum računa 15.9.2008, datum prejetja pa 20.10.2008.
Drugi račun imam opravljeno storitev na dan 26.9.2008 ter datum računa na isti datum ter datum prejetja prav tako kot pri prvem računu 20.10.2008.
Prosim za datume kdaj naj bi bil račun zaveden v DDV knjige.
Ker vidim, da vam te zadeve niso tuje mi prosim obrazložite kako je z storitvami, ki so opravljene na Hrvaškem, ki so izven EU.
Razložili so mi, da morajo načeloma oni obračunati svoj PDV in, da mi zavedemo v bruto zneska in ne damo v svojo davčno knjigo. Odvetniške storitve ter še nekaj drugih pa je oproščeno PDV-ja in ga ne zaračunajo na računu, tako da mi tukaj naredimo samoobdavčitev.
Ali imam prav??????
Lep pozdrav!
Če nam tujec opravi storitev, za katero ne velja nobena od izjem, določenih v 25.-29. čl. ZDDV-1, obračuna ddv oz. prometni davek po predpisih svoje države. Takega tujčevega računa slovenski zavezanec z ID številko ne upošteva v obračunu ddv (se ne vpiše v evicence) in ni dolžan obračunati ddv po načelu samoobdavčitve. Pri tem ni pomembno ali je tujec obračunal ddv svoje države ali pa mu tega ni potrebno glede na njihove predpise.
Preverite kakšno storitev imate zaračunano. Če ne gre v posebnosti navedene v 25.-29. čl. potem tega računa ne zavedete v knjigah.
Preverite kakšno storitev imate zaračunano. Če ne gre v posebnosti navedene v 25.-29. čl. potem tega računa ne zavedete v knjigah.
Re: samoobdavčitev - datumi?
Mogoče mi tukaj lahko pomagate - prejeli smo račun iz EU za storitev - provizija za opravljeno rezervacijo preko spleta. Na računu je samo provizija, spodaj pa sicer piše naslednje: VAT is subject to "reverse charge" regulation. Kaj to pomeni za davčno evidenco in ali moram izvesti samoobdavčitev? Kam vse to vpišem v DDV-o obrazec?
Prosim za pomoč. Hvala.
Prosim za pomoč. Hvala.
LP