Prosim za pomoč pri naslednji zadevi:
Pred dvemi meseci sem se zaposlila v podjetju. Pogodbo imam za nedoločen čas s trimesečnim poskusnim delom. Sedaj (en mesec pred iztekom 3 mesečnega poskusnega dela) mi je delodajalec povedal, da me po 3-mesečnem poskusnem delu ne nameravajo vzeti, ker so šele sedaj ugotovili da iščejo človeka, ki bi opravljal tudi druga dela, ki niso dogovorjena v pogodbi z menoj, jaz pa za tako delo nimam primernih izkušenj. Zanima me kaj mi mora delodajalec v takem primeru izročiti, odpved ali kaj drugega. V kakšnem roku?
Prosim če mi lahko pomagate v tej zadevi, jaz nimam preveč izkušenj v tem.
poskusno delo- odpoved
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
V vaši poiskusni dobi mora ugotoviti vašo neustreznost za to delo. V kolikor ugotovi vašp neusreznost, je situacija za vas enaka, kot da ste vi prekinili pogodbo. Imenovana mora biti komisija, ki vašo ustreznost ugotavlja.
A v vašem primeru gre za napako delodajalca in vejetno vi, čeprav ste mogoče bili seznanjeni s pogoji, glede na kasneje ugotovljene okoliščine, niste bili pravilno seznanjeni. V kolikor vam delodajalec prekine pogodbo pred izstekom, bi bila to po mojem kršitev ZDR. Vi morate biti pred pričetkom poiskusne dobe pravilno obveščenih o okoliščinah in merilih spremljanja vaše sposobnosti.
Vsekakor vas pred izstekom treh mesecev ne more "kar tako" odpustiti. V vsakem primeru vas bo moral povabiti na razgovor in po mojem mnenju (lahko da se tudi motim, ne izkljulujem tega) am mora dati odpoved delodajalec skladno z ZDR.
A v vašem primeru gre za napako delodajalca in vejetno vi, čeprav ste mogoče bili seznanjeni s pogoji, glede na kasneje ugotovljene okoliščine, niste bili pravilno seznanjeni. V kolikor vam delodajalec prekine pogodbo pred izstekom, bi bila to po mojem kršitev ZDR. Vi morate biti pred pričetkom poiskusne dobe pravilno obveščenih o okoliščinah in merilih spremljanja vaše sposobnosti.
Vsekakor vas pred izstekom treh mesecev ne more "kar tako" odpustiti. V vsakem primeru vas bo moral povabiti na razgovor in po mojem mnenju (lahko da se tudi motim, ne izkljulujem tega) am mora dati odpoved delodajalec skladno z ZDR.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Tukaj se strinjam z Mirkom. Sicer delodajalec lahko odpusti delavca po poskusni dobi, če ugotovi, da ni ustrezen za delovno mesto. Vendar v zakonu piše, da je potrebna dati ocena in spremljanje dela delavca. Kolikor jaz razumem zakon, mora delodajalec pisno utemeljiti, zakaj delavec ni primeren za določeno delovno mesti in mora tudi imeti ustrezno to dokumentirano, da je v času poskusne dobe spremljal delovni proces. Torej ne more brez kakršne koli utemeljitve delavcu odpovedat pogodbe.
lp
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)