Bilanca stanja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Bilanca stanja

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Delam bilanco stanja. Program mi sam izdela bilanco, vendar sem zdaj šla še vse enkrat kontrolirat po bruto bilanci. Zdaj pa vprašanje. V bilanci stanja imam zdaj znesek pod točko Č.-terjatve do podjetnika. Priporočeni konto 09. Koliko vidim po bruto bilanci, mora biti to znesek v povezavi s kontom 9200. Zdaj pa si ne znam razložit zakaj je tako. N akontu 9200 saldo v breme 886,32. Mi lahko kdo razloži, ti dve povezvi v bilanci, terjatve do podjetnika in podjetnikov kapital??' Prosim za pomoč, danes bi morala končati to bilanco.
:sneodobren:

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

če je saldo na 9200 kredit, to pomeni podjetnikov kapital. Če pa imate saldo na debetu, pomeni to v bistvu negativni kapital in ga ne morete izkazati v minus na pasivi, ampak izkažete kot terjatev do podjetnika na aktivi.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala Naty za razlago. Upam samo, da nisem konto 9200 napačno knjižila.

Na kontu 9200 imam v kredit knjižene račune, ki jih podjetnik plača z gotovino( 900,00), v debet pa sem knjižila dvige gotovina s trr računa (2.300). Sem prav delala?

lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

se pravi podjetnik plača račun iz denarja firme... knjiženje je K 110 in D 9200... dvigne gotovino za svoje potrebe.... K 110 in D 9200... malo ste se zaštrikali po moje....vam kje na blagajni ali na prehodnem kontu denarnih sredstev ostaja kaj odprto?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Na prehodnem kontu nimam ničesar, na kontu 1000 pa sem imela samo nek znesek, ki ga je prejel za plačilo računa, ta znesek sem prenesla na kto 9200/D.

Torej gotovinski račun sem knjižila na 401/9200. Podjetnik plačuje te račune iz svojega žepa. Naknadno pa dvigne iz trr.
Dvig iz trr računa pa 920/110.

Dvigov iz trr je zneskovno več, kot pa je bilo plačanih računov.

lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

aha pri tistem plačilu računa sem razumela, da iz računa firme plača račun za svoje potrebe, vi imate pa kontra primer, da račun firme plača iz svojih sredstev.... potem pa so vaša knjiženja pravilna...sej nič hudega če se pojavi terjatev do podjetnika, to je v bistvu če mene vprašate samo neka obračunska kategorija, ker se sredstva pač prelivajo iz gospodinjstva in nazaj.
Naty

mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Naty, res hvala za odgovore.

Imam pa še eno vprašanje, če se vam da. Torej , če vzamem hipotetično, da je ta bilanca končna bilanca in izkazuje terjatev do podjetnika. Kkao se to na koncu poknjiži v zaključnih knjižbah? Kje je ta znesek terjatve do podjetnika v otvoritvi?

Se opravičujem za takšna vprašanja, ampak letos bom prvič delala sama bilance, pa kot opažam mi še kar nekaj ni jasno..

Hvala za vaš trud.

lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Zato da je konec naslednjega leta ne ''pozabite'', bi jo jaz v otvoritvi dala na debet 9200. Nisem pa še nikoli prišla do tega problema, ampak se mi zdi logično tako.
Naty

mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala za pomoč. :palca: :)
Odgovori