ker nisem računovodja, potrebujem pa izračune za seminarsko nalogo vas sprašujem kakšen je numeričen zapis (formula) ko neki vsoti dodajate 8,5% davek in ko ga jemljete stran
lajično bi najprej množila z 1,085 ko ga odbijam pa delila, vendar so mi rekli da to potem ni ista osnova.
ali mi lahko kdo prosim pomaga!
hvala za odgovore[/b]
Obnoviti bo potrebno procentni račun, ker računovodje uporabljamo/jo enostaven način - in to je enak način, kot bi ga po logiki uporabili vi - kar pa ne ustreza teoriji, zato:
- v prvem primeru poznate celoto, ki je 100% in iščete delež, za katerega boste povečali osnovo, da boste na koncu dobili C+D / d= C X p/100 =....
ali pa direktno na "povečano vrednost" C+D= C X (100+p)/100 =
Primer: cena izdelka brez davka je 200 enot, davek je 8,5%, kolika je maloprodajna cena ali cena z davkom:
D= 200 X 8,5/100 = 17 ; maloprodajna cena je 200+17 = 217; ali pa
C+D = 200 X (108,5)/100 = 217
* C je celota ali osnova
* p = odstotek
- v drugem primeru poznamo vrednost (osnovo oziroma celoto) povečano za davek (davek je delež) = osnova povečana za delež in iščemo osnovo (podatki isti kot zgoraj):
C= (C+D) X 100/100+p = 217 X 100/108,5 = 200;
če bi iskali delež (znesek davka) = D = (C+D) X p/100+p
ker nisem računovodja, potrebujem pa izračune za seminarsko nalogo vas sprašujem kakšen je numeričen zapis (formula) ko neki vsoti dodajate 8,5% davek in ko ga jemljete stran
lajično bi najprej množila z 1,085 ko ga odbijam pa delila, vendar so mi rekli da to potem ni ista osnova.
ali mi lahko kdo prosim pomaga!
hvala za odgovore[/b]
Seveda je ista osnova, preizkusite: 100X1,085=108,5 in 108,5/1,085=100.
Ta način uporabljam vedno, ker ugotavljam, da je bolj natančen kot preračunana stopnja in enostavnejši - ni mi treba vedet, kakšna je preračunana stopnja.