Zaprtje sp, nadomestilo zavod za zaposlovanje

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
radovednez1
Novinec
Novinec

Zaprtje sp, nadomestilo zavod za zaposlovanje

Odgovor Napisal/-a radovednez1 »

Pozdrav,

nameravam zapreti sp, ki je obratoval 9 let,
prijavil bi se na zavod zaposlovanje, zanima me kako je z denarnim nadomestilom za brezposelnost?

Nekje sem zasledil, da mora biti poslovni izid ob zaprtju negativen in da zavod preverja "upravičenost " pogojev za zaprtje sp ...

Zanima me če kdo pozna kako poteka to "preverjanje" in na kaj je treba paziti, da si upravičen do nadomestila?

Nato imam namen ustanoviti doo (na katerega bi prenesel "zdravi del" poslovanja), na katerem bi se tudi zaposlil po 6 mesecih od zaprtja sp-ja. V tem obdobju koriščenja nadomestila bi pripravil poslovni načrt, in vse potrebno za zagon doo-ja ...Bodo težave na zavodu?

Hvala vsem za odgovore in lep pozdrav.
radovednez1
Novinec
Novinec

nobene ideje?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Nekaj časa je menda veljalo, da moraš imeti izgubo tri zaporedna leta, da dobiš nadomestilo. In menda so celo izgubi prišteli plačane prispevke in če je to skupaj zneslo pozitiven rezultat, nisi imel pravice do nadomestila.
Nimam osebne izkušnje s tem, tako so govorili.
Če ima kdo izkušnje s tem, naj prosim pove; zanima me, kako zadeva poteka.

Mirjana
radovednez1
Novinec
Novinec

adut napisal/-a:Nekaj časa je menda veljalo, da moraš imeti izgubo tri zaporedna leta, da dobiš nadomestilo. In menda so celo izgubi prišteli plačane prispevke in če je to skupaj zneslo pozitiven rezultat, nisi imel pravice do nadomestila.

Mirjana
A to pomeni, da je človek, ki ima SP manj vreden državljan, ker ima tako okrnjeno pravico do nadomestila (v praksi skoraj nerealno da bi prišlo do koriščenja) .....?
jena23
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jena23 »

Glede na to, da vsi vemo, kaki časi se bližajo,veliko prijav nezaposlenih na borzi, veliko tudi samozaposlenih, bi bilo fajn,če bi si na tem forumu malo izmenjali mnenja glede teh ukrepov politike zaposlovanja, ki verjamem,da jih vsak po svoje razume, predvsem, kar se tiče pridobitve državnih pomoči bodisi pri samozaposlitvi ,bodisi pri zaposlovanju delavcev, javna dela ....Mislim, da ti tudi svetovalci na zavodu včasih ne vejo ali pa, v najslabšem primeru, tudi nočejo povedati kaj ti pripada.
Primer
delavec zgubi službo,se samozaposli,gre na zavod ne dobi nič, mu ne pripada,,,, moral bi biti ne vem koliko časa na zavodu prijavljen (kar je popolen nesmisel), drugi spet obiskovati neke delavnice,,
ravnokar pa sem na tej strani prebrala, da je nekdo dobil sredstva takoj.

Torej za začetek me zanima, pod kakimi pogoji lahko nekdo,ki je bil včeraj zaposlen, danes odpre s.p. in dobi teh 4,500 eur, , da bi lahko začel delati in ne bi bil še lep čas v breme države, oz takih, ki delamo.
Nekdo, ki zna delati in si nekaj upa, naj začne,,,in naj ga država podpre..
Prosim, da me popravite
lepo zimsko nedeljo
adut
Super računovodja
Super računovodja

radovednez1 napisal/-a:
adut napisal/-a:Nekaj časa je menda veljalo, da moraš imeti izgubo tri zaporedna leta, da dobiš nadomestilo. In menda so celo izgubi prišteli plačane prispevke in če je to skupaj zneslo pozitiven rezultat, nisi imel pravice do nadomestila.

Mirjana
A to pomeni, da je človek, ki ima SP manj vreden državljan, ker ima tako okrnjeno pravico do nadomestila (v praksi skoraj nerealno da bi prišlo do koriščenja) .....?
Točno tako!
Saj so tudi porodnice s.p. diskriminirali s tem, da niso mogle izkoristit 4-urnega delovnika do otrokovega 3. leta. In spet se govori o zakonu, ki naj bi določil, da bodo s.p.-ji plačevali večje prispevke kot delavci.
Ampak, kot sem zapisala, nimam osebne izkušnje s tem in zdaj je lahko drugače.

Mirjana
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Očitno se zavod pri pravici do nadomestila opira na 3. odstavek 19.člena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (čistopis najdete na strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve), ki pravi:

Zavarovanci, ki niso zavarovani na podlagi delovnega razmerja (to so npr. samozaposleni-podjetniki ali pa lastniki podjetij, ki ne prejemajo plače), ne morejo uveljavljati pravice do denarnega nadomestila, če odjava iz obveznega zavarovanja ne bila posledica objektivnih razlogov, zlasti dalj časa trajajoča bolezen zavarovanca, elementarne nesreče....izgube poslovnega prostora ali izgube poslovnega partnerja, na katerega je bilo v celoti vezano poslovanje....

Definicija brezposelne osebe, ki se nanaša na samozaposleno osebo pa je navedena v 16. členu:

Za brezposelno osebo se po tem zakonu šteje:
− oseba, ki ni v delovnem razmerju,
samozaposlena oseba, katere dobiček iz dejavnosti, ki je ugotovljen brez upoštevanja znižanj in davčnih olajšav v skladu s predpisi o dohodnini in povečan za obračunane obvezne prispevke za socialno varnost, ni presegal zneska zajamčenega nadomestila plače in lastnik ali solastnik gospodarskih družb, ki ni zavarovan na drugi
podlagi, in v katerih dobiček, zmanjšan za plačane prispevke za obvezno socialno zavarovanje, v zadnjem koledarskem letu pred nastankom brezposelnosti ni presegal zneska zajamčenega nadomestila plače,
− itd.
......

Jena 23: vaš predlog je za pozdraviti: sicer je to področje zelo široko, zakonodaja zelo pestra ....toda mnenja in že utečene rešitve bi marsikomu prišle prav. Zanima vas subvencija Zavoda za samozaposlitev: izhaja iz programa aktivne politike zaposlovanja 2007-2008 (kjer pa je vključeno tudi leto 2009!!!) na strani Zavoda za zaposlovanje (stran: dejavnost - za brezposelne). Tam so tudi navedeni pogoji - vaše aktivnosti pred pridobitvijo subvencije.

lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Nekateri na Zavodu za zaposlovanje si zakonska določila razlagajo malo po svoje - za prijatelje milo in za neznance bolj rigorozno.
Ravno je na prvi strani povezava do prispevka GZS glede malih d.o.o.-jev in nadomestila za brezposelnost, ki govori o tem.
Glede subvencij: pridobitev je odvisna je tudi od tega, v katerem mesecu zaprosite za subvencijo - decembra npr. so sredstva večinoma počrpana in potem je treba čakat do februarja, marca ali pa še dlje na nov razpis.

Mirjana
Odgovori