davek od prodaje delnic

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
imurgel2
Novinec
Novinec

davek od prodaje delnic

Odgovor Napisal/-a imurgel2 »

V letu 2008 sem prodala svoje delnice in delnice, ki mi jih je podaril oče. Oboje sem v posesti imela več kot 10 let. Zanima me, ali moram od dobička od prodaje delnic plačati davek. Hvala za pomoč.
Irena
imurgel2
Novinec
Novinec

Ali človek tu sploh lahko pričakuje odgovor? Da ne upam in čakam zaman.
Irena
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
imurgel2
Novinec
Novinec

Hvala za dobro voljo. Na žalost pa je to le poziv za vložitev napovedi, kar je v zvezi z mojim vprašanjem toliko kot nič.
Irena
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Pol pa telefon v roke in se pozanimajte na davčni.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Po spominu: tiste dobljene od očeta so obdavčene (razlika po 10%), vaše pa tudi, razen če so še iz lastninjenja. lp
imurgel2
Novinec
Novinec

Sem mislila, da je tole kak resen forum. Kaže, da sem se krepko zmotila. Hvala za tak forum.
Irena
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

[quote="imurgel2"]Sem mislila, da je tole kak resen forum. Kaže, da sem se krepko zmotila. Hvala za tak forum.[/quote]

Prosim, na uslugo. Kaj pa ste pričakovali? lp
imurgel2
Novinec
Novinec

Vidim, da tu enostavno nimaš kaj pričakovati. Pa brez zamere.
Irena
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Iz števila obiskovalcev (klepetalcev, klepetulj) in sporočil (odgovorov, mnenj...) izhaja, da večina (ali pa vsaj 99,9999% le-teh) ne deli mnenja z vami. In prav je tako. Sicer pa jeza škodi lepoti.

Vendar ne glede na to, vam je odgovoril že Starči: Po spominu: tiste dobljene od očeta so obdavčene (razlika po 10%-ov), vaše pa tudi, razen če so še iz lastninjenja...........

Poglejte 1. točko 2. odstavka 96. člena Zakona o dohodnini, ki govori o neobdavčeni odsvojitvi pridobljenih delnic iz lastninskega preoblikovanja (vaših). Kolikor pa jih ne morete uvrstiti v to kategorijo, kar pomeni, da izvirajo iz drugih nakupov pa seveda iz obojih ugotavljate dobiček (preberite poglavje 6.3. v Zakonu o dohodnini.

Ali ste za delnice, ki vam jih je podaril oče uveljavljali odlog ugotavljanja davčne obveznosti (gre za ugotavljanje nabavne vrednosti podarjenih delnic in višino doseženega dobička pri prodaji...)??

lp
Odgovori