Popoldanski s.p. - davek, dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nejcb
Novinec
Novinec

Popoldanski s.p. - davek, dohodnina

Odgovor Napisal/-a nejcb »

Pozdravljeni!

Sem čisto nov v "podjetniških" vodah in bi imel par vprašanj v zvezi z zaključevanjem lanskega leta.

Torej, julija 2008 sem kot študent odprl popoldanski s.p., kjer nudim računalniške storitve. Enostavno knjigovodstvo vodim sam (excel).
Spadam tudi v skupino "normirancev" in nisem zavezanec za DDV. Vsega skupaj sem izdal 9 računov, bilanca je pa pozitivna nula.

Vprašanja:

1. Kaj mi je potrebno storiti do 31.3.2009? Katere papirje oddati, komu, kam?
2. Kdaj in kako mi bodo zračunali, koliko davka sem dolžan plačati državi?

3. Kljub temu, da imam "s.p.", sem delal tudi preko študentskih napotnic. Kako je zdaj z dohodnino? Me lahko starši še vedno pišejo za vzdrževanega družinskega člana? Koliko je cenzus, in kaj se šteje v ta cenzus (čisti dobiček od spja?) ?

Prosim, če mi lahko malo obrazložite v tej smeri, ker sem popolnoma zgubljen.

Hvala!
lejla22
Računovodja
Računovodja

Re: Popoldanski s.p. - davek, dohodnina

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Zdravo, da ne odpiram nove teme.
tudi mene zanima, kakšni so postopki v zvezi z dohodnino pri popoldanskem s.p.?
Sem redno zaposlena, za 40 ur tedensko. razmišljam o odprtju popodanskega s.p.-ja. Skratka, dajatve, akontacija dohodnine se plačuje iz rednega delovnega razmerja, tudi prispevki in 2.bruto.
Zasledila sem, da je cca 35 eur na mesec stroškov zavarovanja pri popoldanskem sp. Kako je z dohodnino? Odločbo, ki ti jo izdajo na DURSU - kako se to obračunava? V katerem primeru in kakšni so cenzusi, da se DOplača dohonina, kdaj ne?

Najlepša hvala za odgovore :P

Lejla
lejla22
Računovodja
Računovodja

Re: Popoldanski s.p. - davek, dohodnina

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

res nima nihče izkušenj s tem?

:roll: :roll:

LP, Lejla
Odgovori