Pozdravljeni, imam s.p., dejavnost gradbeništva in turistično kmetijo.
Ob odprtju s.p. ja nisem prenesel v s.p. nobene nepremičnine oz. sredstev, ki sem jih imel v lasti kot fizična oseba.
Sedaj v prostorih - hiši + turistična kkmetija opravljam dejavnost ( gostinjstvo) in mi nastajajo določeni stroški. Npr. moral bi zamenjati peč za ogrevanje, vodovodno napeljavo...
Kako naj sedaj, ko dejavnost že opravljam nekaj časa, najbolj ugodno prenesem osnovna sredstva na s.p. oz. ali mi jih sploh ni potrebno prenesti in si vseeno lahko med str s.p. -ja dam večja vzdrževanja teh prostorov, ki jim nimam v evidenci OS kot s.p. Kako naj postopam, da bom ravnal najbolj prav in najbolj ekonomično?
Hvala za kakršnokoli pomoč,
osnovna sredstva sp-ja
Moderator: Mirko Zbačnik
Živjo!
Po mojem bi lahko naredili takole: ocenili vrednost poslovnih prostorov, poknjižili 0470/9100,
obračunavali amortizacijo 432/05
zapirali znesek amort. 910/432
S tem amort. ne bi bila strošek, vse ostalo kar se tiče vzdrževanja se pa lahko da v strošek.
Naj me kdo popravi, če to ni pravilno.
Mene pa zanima, kako bi bilo v primeru, če na tak način dam tovornjak med osnovna sredstav in kako bi bilo v primeru, če bi ga kasneje prodal, ali je potrebno obračunati DDV?
LP
Po mojem bi lahko naredili takole: ocenili vrednost poslovnih prostorov, poknjižili 0470/9100,
obračunavali amortizacijo 432/05
zapirali znesek amort. 910/432
S tem amort. ne bi bila strošek, vse ostalo kar se tiče vzdrževanja se pa lahko da v strošek.
Naj me kdo popravi, če to ni pravilno.
Mene pa zanima, kako bi bilo v primeru, če na tak način dam tovornjak med osnovna sredstav in kako bi bilo v primeru, če bi ga kasneje prodal, ali je potrebno obračunati DDV?
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Samostojni podjetnik lahko udi kasneje prenese sredstva, ki jih je imel že pred registracijo v dejavnos. Vsekakor bi jaz tudi obračunal amortizacijo, poleg letošnje, ki bi jo normalno tretiral (v R-4), ter tudi za preteklo leto, ki bi jo, ker gre za večji znesek, knjižil kot popravek poslovnega rezultata iz preteklih let in tudi to obravnaval v davčnem obračunu.
Verjetno bo še kdo kaj popravil, vesel bi bil....
Verjetno bo še kdo kaj popravil, vesel bi bil....
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
febo