osnovna sredstva sp-ja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ana17
Nov član
Nov član

osnovna sredstva sp-ja

Odgovor Napisal/-a ana17 »

Pozdravljeni, imam s.p., dejavnost gradbeništva in turistično kmetijo.

Ob odprtju s.p. ja nisem prenesel v s.p. nobene nepremičnine oz. sredstev, ki sem jih imel v lasti kot fizična oseba.

Sedaj v prostorih - hiši + turistična kkmetija opravljam dejavnost ( gostinjstvo) in mi nastajajo določeni stroški. Npr. moral bi zamenjati peč za ogrevanje, vodovodno napeljavo...

Kako naj sedaj, ko dejavnost že opravljam nekaj časa, najbolj ugodno prenesem osnovna sredstva na s.p. oz. ali mi jih sploh ni potrebno prenesti in si vseeno lahko med str s.p. -ja dam večja vzdrževanja teh prostorov, ki jim nimam v evidenci OS kot s.p. Kako naj postopam, da bom ravnal najbolj prav in najbolj ekonomično?

Hvala za kakršnokoli pomoč,
Gitara
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Gitara »

Živjo!
Po mojem bi lahko naredili takole: ocenili vrednost poslovnih prostorov, poknjižili 0470/9100,
obračunavali amortizacijo 432/05
zapirali znesek amort. 910/432
S tem amort. ne bi bila strošek, vse ostalo kar se tiče vzdrževanja se pa lahko da v strošek.
Naj me kdo popravi, če to ni pravilno.
Mene pa zanima, kako bi bilo v primeru, če na tak način dam tovornjak med osnovna sredstav in kako bi bilo v primeru, če bi ga kasneje prodal, ali je potrebno obračunati DDV?
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Samostojni podjetnik lahko udi kasneje prenese sredstva, ki jih je imel že pred registracijo v dejavnos. Vsekakor bi jaz tudi obračunal amortizacijo, poleg letošnje, ki bi jo normalno tretiral (v R-4), ter tudi za preteklo leto, ki bi jo, ker gre za večji znesek, knjižil kot popravek poslovnega rezultata iz preteklih let in tudi to obravnaval v davčnem obračunu.

Verjetno bo še kdo kaj popravil, vesel bi bil....
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Kolikor je meni znano je potrebno narediti uradno cenitev
in na podlagi tega, se potem to prenese v osnovna sredstava.

Na vse kar se prenese v evidenco osnovnih sredstev in se kasneje
proda se mora obračunati DDV (razen, če z zakonom o DDV to ni
druga določeno; nepremičnine osebna vozila...)
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Glede na to, da je najprej potrebno opraviti cenitev osnovnih sredstev, ni mogoče obračunati amortizacijo za nazaj (za preteklo leto).

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Odgovori