Racun in ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
crazzywak
Nov član
Nov član

Racun in ddv

Odgovor Napisal/-a crazzywak »

Dober dan
Mene zanima glede racuna v prevoznistvu
Primer
Ce meni placa Svicar,Avstric,Nemc,Anglez racun za opravljene prevoze(placa mi neto znesek) za mene je pa vozil podprevoznik iz Slovenije ali meni podprevoznik izstavi racun z DDV ali brez ker jaz sem samo posrednik

Lep pozdrav
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Vam plača tujec, torej mu vi izstavite račun. Če je vaš kupec zavezanec za ddv v svoji državi - ima njihovo ID, prevalite obveznost za ddv na njega, mu izstavite račun brez ddv-ja.

Vam pa izvajalec prevoza izstavi račun, in sicer če je relacija EU, vam mora izstaviti račun z ddv-jem.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
crazzywak
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a crazzywak »

mansu1 napisal/-a:Vam plača tujec, torej mu vi izstavite račun. Če je vaš kupec zavezanec za ddv v svoji državi - ima njihovo ID, prevalite obveznost za ddv na njega, mu izstavite račun brez ddv-ja.

Vam pa izvajalec prevoza izstavi račun, in sicer če je relacija EU, vam mora izstaviti račun z ddv-jem.

lp
se pravi izstavim racun

4000€ brez ddv ker je tujec zavezanec za ddv od tega zneska vzamem 3% obresti za posredovanje 4000-3%=3880

Slovenski prevoznik pa meni izstavi racun 3880+20%DDV= 4656€
Se pravi da jaz moram vec placati kot sem dobil ali je kaksna moznost da jaz tudi SLO prevozniku placam v neto ceni pa da si sam obracuna DDV
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Ker ste omenil tudi Švico, Vas opozarjam, da v primeru če je naročnik iz Švice in nima ID ene od držav EU, prevoz pa opravite po EU, morate obračunati slovenski DDV. Brez DDV izstavljate račune samo naročnikom iz EU, kateri Vam posredujejo svoj ID.
Glede DDV, pa sledeče :
-prejeti račun prevoz 3.880.,00 + DDV 776,00
- izdani račun 4.000,00 ni DDV
- obračun DDV : izhodni DDV=0; vhodni DDV=776,00;obračun DDV=za vračilo 776,00
-od države dobite povrnjeno 776,00
To pomeni da ne plačate več kot dobite, ampak zaslužite svoje 3 %.
In ni nobene zakonske možnosti da Vam podprevoznik izstavi račun brez DDV, razen če gre za oproščen promet (npr. izvoz).

Lp :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Odgovori