KnjiŽenje terjatev za ddv do tujine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fortun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

KnjiŽenje terjatev za ddv do tujine

Odgovor Napisal/-a fortun »

Med letom smo večkrat kupovali v tujini (Nemčija, Avstrija - torej EU), vendar nikoli za visoke zneske. Ker se s trgovci nikakor nismo mogli dogovorit, da bi nam izstavili račune brez DDV-ja (oz. njihovega MWST) sem ga pač poknjižila na konto 167. V nekem priročniku sem prebrala, da je znesek DDV-ja, ki bi ga zahtevala nazaj od države v kateri sem ga plačala (Nemčija in Avstrija) omejen z najnižjim. Mi tega zneska nismo dosegli, torej sploh ne bom pošiljala vloge za vračilo. Zdaj pa vprašanje: kaj naj naredim z zneskom, ki mi ostaja na kontu 167??? Kam naj ga poknjižim? So to za nas odhodki ali kaj?? Prosim za pomoč! hvala!
LP,
Fortun
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Odhodki so, ampak po mojem mnenju davčno nepriznani.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
fortun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fortun »

ja, to mi je jasno, da so davčno nepriznani. a jih dam kar pod kotno 757 - drugi odhodki?

hvala za potrditev...
LP,
Fortun
ttajaa
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ttajaa »

fortun: zanima me, kolikšen je minimalen znesek davka, ki ga lahko zahtevaš nazaj od države? Kje to piše? Sama bom letos to prvič delala in še nisem našla nikjer, kjer bi to pisalo.

Hvala :D
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Predlagam, da takšen račun knjižite takole, 400,489,160/221,260
kar pomeni - strošek, strošek tujega ddv, terjatev za ddv / obv.dobavitelj, obveznosti ddv. Strošek tujega ddv je davčno nepriznan in jaz ga pač knjižim na analitiko kto 489-davčno nepriznani stroški. lp
Odgovori