Razlika med registrom in glavno knjigo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
CLARISA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Razlika med registrom in glavno knjigo

Odgovor Napisal/-a CLARISA »

Pozdravljeni,

imam en velik problem pri s.p. in sicer bo podjetnik preoblikoval iz s.p. na d.o.o.
Pri prenosu bo upošteval vrednost osnovnih sredstev, kot osnovni kapital-vložek.
Pri pevzemu s.p.-ja sem ugotovila, da je razlika med glavno in registrom za 25.000,00 eur. Pregledala sem za leta nazaj od 2002 in ugotovila, da v glavno knjigo so bila osnovna sredsta knjižena v register pa ne, ker sta bila ločena se očitno ni nikoli uskladilo stanje konec leta. Dobila sem tudi vse papirje kdaj so se napake začele delati.
Ne vem kaj naj naredim, kako naj rešim to napako, ker sem že čisto obupana :sneodobren:
Prosila bi vas, za vsako pomoč :sneodobren:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zaradi takih stvari ni potrebno obupati, pač pa jih skladno s uvodom SRS popraviti. Napake popravite v GK kot bi morale biti, razliko stroškov amortizacije pa knjižite prek poslovnega izzida (o tem je bilo že veliko govora - zmanjšanje ali povečanje kontov SK 93 v GK). Po vsej verjetnosi amortizacija za ta sredstva ni bila obračunana. To razliko upoštevajte pri letošnjem obračunu davka od dobička dejavnosti. Skrbno dokumentirajte ugotovitve in zadeva je rešena.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Napisali ste:
Pri prenosu bo upošteval vrednost osnovnih sredstev, kot osnovni vložek:

Upoštevanje zgolj osnovnih sredstev bi pomenilo delni prenos podjetja (s.p.-ja, ne pa preoblikovanja podjetja s.p.-ja v gospodarsko družbo). Pri preoblikovanju pa zasebnik prenaša vrednost podjetja: vrednost premoženja ter pravice in obveznosti v zvezi s podjetjem, kar bi lahko pomenilo, da je višina osnovnega kapitala preoblikovanega podjetja, vrednost podjetnikovega kapitala na dan obračuna prenosa podjetja (bilančni presečni dan).

lp
CLARISA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a CLARISA »

Najlepša hvala gospod Mirko in Slovan!

Sta najboljša za mojo dušo!
Odgovori