Lep pozdrav vsem,
Od zavoda za zaposlovanje sem dobil subvencijo za samozaposlitev (4500€).
Ker vodim enostavno knjigovodstvo (s.p.) me zanima...
Ali naj to knjižim kot prihodek ali kaj? Kako izračunam potem davek za plačat(zakaj davek, če je to že obdavčen denar?)
Ali lahko to knjižim kot posojilo?
V bistvu sem prejel posojilo ali kako?("ČE" se ne držiš pogodbenih obveznosti-imaš firmo 2 leti- moraš to vrnit...to je po moji logiki posojilo)
Prav tako me zanima, kako plačevati prispevke, če si ne nakazujem plače? Npr. V decembru sem imel 70€ prihodkov in 600€ stroškov. Kako to poknjižim? Oz. če prav razumem od teh 70€ ne plačam davka?
Primer bilance:
mesec December
Prihodki: 70€
Odhodki: 600€
Razlika: -530€
Prispevki: (ker ni bilo plače) 225€
Davek: 0€
Prispevek za DDV(moral bi plačati 80€, ki bi jih pri dohodnini dobil nazaj--ali res moram plačevati to?)
Kako potem to preko e-davkov prikažem na DURS?
In
Ali naj postanem zavezanec za DDV. Kaj mi to prinese, kje so tukaj prednosti-slabosti?
Ali lahko to še vedno vodim v enostavnem knjigovodstvu.
Namreč najemodajalec mi je obrazložil, da mi bo v primeru da ne bom zavezanec za DDV moral zvišati najemnino za poslovni prostor za 50€?
Ali to pomeni, da pisarniška in ostala oprema ki jo kupim, plačam brez davka-kako se potem to obračuna?
Primer:
Najem poslovnih prostorov: 250€
Nakup računalnika: 300€
Jaz to plačam z gotovino (dobim potrdilo - blagajniški prejemek)
Opravil sem storitev za: 100€
Kako je z davkom? Kako poknjižit. Kaj je to vstopni in izstopni davek?
Kot zavezanec za DDV?:
Kot nezavezanec za DDV?:
In ali ima kdo kakšen predlog kako vodit finance za s.p. (program, excel??)
Kako naj poknjižim subvencijo-Ali Postati zavezanec za DDV?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
gorankoleznik
- Novinec

-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
Goran.koleznik,
glede na to, da imate zelo veliko začetnih vprašanj, vam predlagam, da stopite do enega računovodje, ki vam bo osebno in po domače razložil, kaj in kako boste vodili svoje poslovne knjige, ter vam razložil osnovne pojme, kaj je subvencija, kaj so prispevki, kaj je DDV,... saj vam nebo računal veliko. lp
glede na to, da imate zelo veliko začetnih vprašanj, vam predlagam, da stopite do enega računovodje, ki vam bo osebno in po domače razložil, kaj in kako boste vodili svoje poslovne knjige, ter vam razložil osnovne pojme, kaj je subvencija, kaj so prispevki, kaj je DDV,... saj vam nebo računal veliko. lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Subvencija je prihodek, ki ga lahko razdelite na 24 mesecev, ne vsega letos, če ste to prejeli že na s.p. To ni posojilo, le namenska sredstva, ki jih vrneš v primeru, ko jih ne porabiš za pravi namen.
Kot s.p. nimate plače. Plačujete si le prispevke. To je vaš odhodek. Plačilne liste morate oddajat redno vsak mesec prek e-davkov.
Davek na dodano vrednost - če niste zavezanec za DDV predstavlja to za vas odhodek, sami pa ga ne zaračunate. V kolikor ste zavezanec, ga na izdanih računih zaračunate, v obračunu pa si znesek zmanjšate z DDV ki je na prejetih računih. Torej plačate dejasnko DDV od zneska, ki predstavlja presežek skupnih izdanih računov od prejetih - torej od "dodane vrednosti". V bistvu pomeni, da dejansko DDV plača končni potrošnik in da je plačan le enkrat.
Davek od dobička si obračunate na koncu leta, ko ugotovite poslovni izid. Med letom plačujete, kot začetnik, akontacijo od predvidenega dobička, ki se konec leta poračuna. Uporabljate dohodninsko lestvico davka.
Pojma DDV in davka od dejavnosti ne smete povezovati, ker imata popolnoma drug pomen.
Na trgu je dobolj programov, excel je priročen, a ima pomanjkljivost - omooča popravke, spremembe knjižb (računovodski problem). Priporočam vam, v kolikor skušate sami voditi knjige, da se posvetujete z iskušenejšim računovodjem. Če vam ne bo šlo, pa premislte na možnost, da to raje prepustite servisu. Obstjajo programi, ki so namenjeni vnosom osnovnih dokumentov tudi laikom, za zahtevnejše operacije pa vam priskoči na pomoč račnovodja, tudi glede poslovanja prek e-davkov.
Sicer pa vam svetujem enako kot predhodnica.
Kot s.p. nimate plače. Plačujete si le prispevke. To je vaš odhodek. Plačilne liste morate oddajat redno vsak mesec prek e-davkov.
Davek na dodano vrednost - če niste zavezanec za DDV predstavlja to za vas odhodek, sami pa ga ne zaračunate. V kolikor ste zavezanec, ga na izdanih računih zaračunate, v obračunu pa si znesek zmanjšate z DDV ki je na prejetih računih. Torej plačate dejasnko DDV od zneska, ki predstavlja presežek skupnih izdanih računov od prejetih - torej od "dodane vrednosti". V bistvu pomeni, da dejansko DDV plača končni potrošnik in da je plačan le enkrat.
Davek od dobička si obračunate na koncu leta, ko ugotovite poslovni izid. Med letom plačujete, kot začetnik, akontacijo od predvidenega dobička, ki se konec leta poračuna. Uporabljate dohodninsko lestvico davka.
Pojma DDV in davka od dejavnosti ne smete povezovati, ker imata popolnoma drug pomen.
Na trgu je dobolj programov, excel je priročen, a ima pomanjkljivost - omooča popravke, spremembe knjižb (računovodski problem). Priporočam vam, v kolikor skušate sami voditi knjige, da se posvetujete z iskušenejšim računovodjem. Če vam ne bo šlo, pa premislte na možnost, da to raje prepustite servisu. Obstjajo programi, ki so namenjeni vnosom osnovnih dokumentov tudi laikom, za zahtevnejše operacije pa vam priskoči na pomoč račnovodja, tudi glede poslovanja prek e-davkov.
Sicer pa vam svetujem enako kot predhodnica.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko