Kto 9200

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Kto 9200

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Danes mi kar nekak ne gre logično razmišljanje, imam neko blokado razmišljanja.... :szardi: Če podjetniku izstavi račun to pomeni knjiženje na kto 100/ 761. In potem knjižim ta saldo v dobro 1000/in vbreme 9200. Torej to pomeni, da je terjatev do podjetnika, gospodinjstva. Če sem prenesla npr. saldo 3000,00 v breme 920, in potem je podjetnik plačeval račune, prispevke itd..knjižim 22,282, itd/9200. In teh računov je bilo za 2000, eur. Še vedno ostane v breme saldo na kto 9200- 1000,00eur. IN, ko sem izračunala dobiček 700,00 eur, potem je v bilanci stanja prikazan saldo terjatve do podjetnika še 300 eur.
Je vse to logično????

Se opravičujem, če je zmedeno napisano, upam, da ste razumeli, kaj sem hotela.In prosim za kakšen komentar.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Vse to je OK in je logično. Mogoče vas je zmedlo, ker podjetnik
nima posebej izkazanega dobička/zgube, ampak se to odraža
na terjatvi do podjetnika/podjetnikovem kapitalu.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V vsem tem je malce zmede :oops: - v devetki imamo pti s.p.-jih več postavk (kontov), ki imajo svojo vlogo. Po mojem ne moremo mešat podjtnikovega dohodka in pretokov. V BS je to res prikazano pod eno postavko, a drugače izkazujemo postavke različno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Ja, g.Mirko, saj imam na 9-tki tako kot treba...malo me je zmedlo v bilanci stanja.

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

mansu1 napisal/-a:...malo me je zmedlo v bilanci stanja.
Niste edini, ob prevzemu dokumentacije pogosto opažam :spomezik: , da jih kar veliko konec leta vse zbaše na 920, ali pa na skupino 90.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Na kaj ste mislili to, g.Mirko... konec leta..Mislite vse , kar ni jasno, da zbašejo tja ?? Hja, a veste, da so mene tak učili...kaj ni bili razčiščeno, nejasne odprte postavke kupcev in dobaviteljev itd... so rekli, da brez problema lahko naknjižim na 9200. Ja, tak so me učili. Še dobro, da nisem vsega pobrala, kaj so me učili :wink: Mogoče sem pa zato zdaj tako negotova, ko sem samostojna pri tem..In zato pač vas tukaj, včasih dobesedno gnjavim :lol: .... Včasih za neumnosti... Vendar, sem zagovornik tega, da bolje vprašati 100 x, kot enkrat narobe narediti.

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Vso devetko zbašejo mislim da na podjetnikov kapital.

Posledično bi tudi neraziskane postavke laho priromale tja :spomezik: - le da so se izognili knjiženj prek odhodkov/prihodkov in ugotavljanje rezultata. Verjetno je šlo to tudi mimo davčne bilance.

Glede spraševanja sva pa na istem - ni me sram vprašat traparije; mimogrede, če ne vpršaš preveč trapasto, dobiš dovolj jasen odgovor. :shudic:
Mirko Slika
Odgovori