Zanima me ali kdo vodi dve glavni knjigi....za društva, ker predpisi predpisujejo ločeno vodenje med pridobitno in nepridobitno dejavnostjo.
Ali je dovolj samo nasaviti ločene konte v eni glavni knjigi.
Prosim za nasvet, kako delate vi.
Ločeno knjigovodstvo
Moderator: Mirko Zbačnik
Dve ločeni GK boste težkov vodili že zaradi saldakontov recimo.... ker en račun se lahko delno nanaša na pridobitno, delno na nepridobitno... kaj ga boste potem dvakrat knjižili? pa pri plačilih spet drobili? jaz sem bolj za ločene konte.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
To zadeva tudi vašo računovodsko usemritev. Če ste v njej opredelili (malo ironično, a dejstvo je, da naj bi društva imela interni akt, pravilnik o računovodstvu, kjer bi opredelili način vodenja, merila opredelitev pridobitnosti....) ugotavljanja na osnovi dejanskih stroškov, ali uporabljate za nekatere stroške ključe, ali pač razdelite stroške sorazmerno pridobitnim prihodkom.
Jaz zadevo rešujem z stroškovnimi mesti, malce s konti in pač dejanskih podatkih. Če ugotavljate davčno osnovo na osnovi dejanskih pridobirnih stroškov, je mogoče bolj umestno, da imate zapisana pravila, sodila glede tega, evidenca je le "nadgradnja", lahko je to analitika kontov - če uporabljate trimestne konte, na primer četrto mesto označuje ptidobitnost/nepridobitnost...
Jaz zadevo rešujem z stroškovnimi mesti, malce s konti in pač dejanskih podatkih. Če ugotavljate davčno osnovo na osnovi dejanskih pridobirnih stroškov, je mogoče bolj umestno, da imate zapisana pravila, sodila glede tega, evidenca je le "nadgradnja", lahko je to analitika kontov - če uporabljate trimestne konte, na primer četrto mesto označuje ptidobitnost/nepridobitnost...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko