Prevrednotenje delnic

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tac
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ajdovščina

Prevrednotenje delnic

Odgovor Napisal/-a tac »

Kot je verjetno vsem jasno, so vrednosti delnic v letu 2008 strmlo padle. Zato imamo na dan 31.12.2008 kar precej manjšo vrednost delnic.

Zanima me sledeče: na kontu 95 (v dobro) imam oblikovan posebni prevrednotevalni popravek kapitala. Glede na dejstvo, da so vrednosti delnic 31.12. nižje, sem popravljala navedeni konto v breme. Ker pa je prevrednotenje-popravek višji, mi sedaj izkazuje na kontu 95 stanje v breme.

Prosim za pomoč, kako naj poknjižim, kaj moram popraviti, da bo pravilno.

Hvala in lep vikend! :( :wink:
Tatjana
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zmanjšanje poštene vrednosti finančnega sredstva razpoložljivega za prodajo, evidentiramo kot negativni presežek iz prevrednotenja - to v bistvu pomeni, da imamo še ne pripoznane izgube v poslovnem izidu. Skupina 95 vam v tem primeru kaže negativni (debetni) saldo in kot takšen gre tudi v bilanco stanja. Lahko pa seveda slabitev finačnih naložb upoštevate v poslovnem izidu (izgubo iz prevrednotenja prenesete v poslovni izid), vendar le-ta ni davčno priznan odhodek. Kolikor je ta izguba večja od drugih sestavin kapitala, bo podjetje izkazovalo negativni kapital.

Upoštevajte tudi Pojasnilo 1 k SRS 3 z dne 22.12.2008, točka 8: V vseh tistih primerih, ko ima podjetje negativni presežek iz prevrednotenja finančnih naložb, ki vsebinsko pomeni še ne pripoznano izgubo v izkazu poslovnega izida, je priporočljivo, da podjetje v tej velikosti ne razporeja bilančnega dobička.

lp
Odgovori