slabitev in odloženi davki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
navor
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

slabitev in odloženi davki

Odgovor Napisal/-a navor »

Leta2006 smo delali slabitev terjatev in jih v davčni obrazec zaznali v nepriznane odhodke. V samo bilanco pa nismo nič zavedli pod odložene davke. Letos bi pa radi naredili odpis nekaterim terjatvam, ki so bila 2006 slabljena (stečaj), vendar ne vemo ali lahko ker jih nimamo zavedene pod odložene davke. Prosimo za pomoč.

Hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ne vem kaj si predstavljate pod pojmom odloženi davek in kako ta vpliva na upoštevanje/neupoštevanje davčno priznanih odhodkov. Odloženi davek je odložena obveznost/ali terjatev za plačilo davčne obveznosti v obdobje, ko ga lahko upoštevate v davčni bilanci. Če ob oslabitvi terjatve niste izkazali terjatve za odloženi davek (090/813) in tako povečali poslovni dobiček tega obdobja, še ne pomeni, da sedaj te terjatve, ki je izpolnila pogoj iz 5. oziroma 6. odstavka 21. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ne bi upoštevali v davčnem obračunu za leto 2008.

Pogoj za odpis terjatve je torej pravnomočni sklep sodišča o zaključenem stečajnem postopku. Na podlagi tega sklepa boste v poslovnih knjigah odpisali terjatev (129/120) in to upoštevali v davčni bilanci v zap. 7.2. - povečanje odhodkov za odhodke prevrednotenja terjatev, ki se priznajo ob odpisu celote, ali dela terjatev, ki niso bile poplačane oziroma poravnane. In če bi imeli evidentirane odložene davke, bi te sedaj odpravili s knjižbo: 813/090 in zmanjšali poslovni dobiček tekočega obdobja.

lp
navor
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a navor »

Hvala
Čeprav razumem, jaz sem v bilanci naredila slabitev in knjižila 72/129 in tako zmanjšala bilančni dobiček. V obračun davka pa ta znesek zavedla po zap.št 6.7 in mi ni bil davčno priznan.Za ta znesek, ki je bil davčno nepriznan pa nisem obračunala davka in ga izkazala kot terjatev za odložen davek na 090/813, vendar ko bom za te terjatve imela pogoje za odpis ( stečaj..) jih bom lahko ravno tako uveljavljala in si s tem zmanjševala davčno osnovo v naslednjih letih. V davčni obrazec pa jih bom zavedla pod zap.št. 7.2 (povečanje odhodkov za prevrednotenje).
Se opravičujem, ampak ta odložen davek mi je malo zakompliciran in ne vem zakaj.
Hval še enkrat
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če ga niste evidentirali, pač na njega pozabite (niste edini, ki mu to področje dela preglavice). Ko boste imeli pravnomočni sklep o končanem stečajnem postopku, vključite znesek terjatve v davčni obračun (v letu 2004 je nepriznana, v letu XXX pa bo priznana).

lp
Odgovori