Akontacije davka od dohodka pravnih oseb

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ttb
Začetnik
Začetnik

Akontacije davka od dohodka pravnih oseb

Odgovor Napisal/-a ttb »

pozdravljeni!

Čist sem že zmedena, lepo prosim za pomoč. 2007 smo imeli dobiče in davek od dobička prvič plačali. v letu 2008 sem plačevala mesečne akontacije. Akontacije sem plačala tudi jan 09 in feb 09. Glede na to da imamo po davčni bilanci za 2008 tudi dobiček, vendar je nižji, imam preveč vplačanih akontacij. kako naprej? Ali v marcu še plačam staro akontacijo? Kako?????

Hvala za pomoč in lep dan!

Tanja
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Danes plačate še "po starem", 10.4 pa po novi izračunani akontaciji. Razliko za preveč plačane akontacije vam vrne Durs, če zahtevate.
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Akontacije, kot stejih plačevali lansko leto, ste dolžni plačevati, do ugotovitve nove osnove za mesec nazaj. Tako se vam akontacija, plačana v januarju šteje v skupek lanskih akontacij. Tudi v marcu plačate še staro, v kolikor niste še oddali davčnega obrazca. Z novim davčnim obračunom določite novo, nižjo osnovo, obenem pa že upoštevate že preplačila za januar in fegruar (plačana februarja in marca).

Od celotne akontacije odštejete novi akontaciji za januar in februar. Od tega zneska odštejete preplačili za januar in februar ter delite z 10 (kolikor je še preostalih obrokov).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

marko zbačnik: ali ne velja tak sistem le za s.p.? kakor vem oz. je bila praksa za d.o.o., da so ti tudi preveč plačane akontacije za npr. leto 2009 vrnili nazaj skupaj s preplačilom iz leta 2008
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Mirko, ta sistem je veljal še za LP 2006, zdaj se pa ne poračunava za nazaj.
Meni so lani (za LP 2007) vrnili presežek vplačanih akontacij v roku 30 dni po oddanem Durs obračunu( št.27 v obrazcu), tisti presežek, ki pa nastane pri tekočem letu ( plačila 10.2 in 10.3. za jan. in feb,) pa odšteješ pri npr. plačilu nove višine akontacije za marec 10.4. in prideš "na čisto". Od 10.5. dalje pa plačuješ akontacijo, ki pride pod št. 30 (oz. 31) v Durs obračunu.

Je pa enako pri s.p. in d.o.o..( imela oba primera): :)
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Praksa je različna, jaz vem za tak postopek. Preplačilo za preteklo leto dobiš nazaj, kar se pa tiče letošnjega preplačila, pa jaz vem da se poračuna in moretbiti dobi nazaj s prihodnjim obračunom. A so tudi druge prakse, kot kaže.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori