Zaračunavanje ddv-ja 8,5% d.o.o.-ju - gradbeništvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Zaračunavanje ddv-ja 8,5% d.o.o.-ju - gradbeništvo

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

S.p montira klima naprave d.o.o.-ju v novogradnji. Običajno je, da mu zaračuna 20% ddv. Sedaj pa lastnik d.o.o.-ja od s.p. zahteva, da mu izstavi račun z 8,5% davka. Pravi, da je na davčni izpolnil neko vlogo oz.zahtevek in da je to dovoljeno, da se njemu izstavljajo računi z 8,5% ddv-jem.
Jaz prvič slišim za to, da bi lahko pravni osebi izstavljali račun z 8,5% ddv-jem. Ali je komu to poznano oz. če je to res in kje o tem kaj več piše oz. na kaj se sklicuje?

Hvala že vnaprej.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Lahko, če gradi stanovanjski objekt.
Pomemben je status objekta, ne investitorja.
Preverite oz. naj dokaže!
lp
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Da, d.o.o. gradi večstanovanjski objekt. Stanovanja bodo za nadaljno prodajo.
A potem mu lahko ta s.p. izstavi račun z 8,5% davkom? Kje si lahko kaj več o tem preberem? Ali je to povsem zanesljivo?
Hvala za že napisan odgovor, se pa priporočam za nadaljna pojasnila.
Hvala
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

25. člen ZDDV-1

nižja stopnja DDV med drugim tudi za:

11. stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov, namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov vključno z gradnjo, obnovo in popravili le-teh;
Zadnjič spremenil Naty73, dne 19 Mar 2009, 10:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
dvojčka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dvojčka »

Pozdravljeni.
Tudi mene zanima ta podatek o nižji stopnji DDV pri gradnji večstanovanjskega objekta. Poiskala sem 25.člen ZDDV-1, vendar govori o nečem drugem. Ali nisem prav iskala? Je to uradni list RS iz leta 2006?
LP
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Čistopis zadnje verzije zakona imate v uradnem listu 117/06

Napaka v prejšnjem odgovoru: 41. člen ZDDV-1 govori o nižji stopnji za stanovanja... se opravičujem za zavajanje.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
dvojčka
Začetnik
Začetnik

Mogoče se motim, vendar jaz ta člen razumem tako, da se nižja stopnja obračunava pri prodaji stanovaj in ne pri gradnji. Samo v primeru za objekte, ki so del socialne politike se nižja stopnja DDV-ja obračuna tudi pri gradnji. Kaj pravite ?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

dvojčka napisal/-a:Mogoče se motim, vendar jaz ta člen razumem tako, da se nižja stopnja obračunava pri prodaji stanovaj in ne pri gradnji. Samo v primeru za objekte, ki so del socialne politike se nižja stopnja DDV-ja obračuna tudi pri gradnji. Kaj pravite ?
... da ne bomo tukaj izumili kakšnega novega zakona.... 41. člen je jasen....vključno z gradnjo, obnovo in popravili teh.

pa še...od stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov, namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov, ki niso del socialne politike
Naty

dvojčka
Začetnik
Začetnik

Imate prav. Naj dodam samo še, da nižja stopnja velja samo, če je storitev zaračunana neposredno investitorju.
LP
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Vsem prav lepa hvala z odgovore. Sem pa še poklicala na gospodarsko zbornico - svetovalca za DDV in mi je prav tako odgovoril kot vi. Če se gradi stanovanjski objekt, o tem se izstavitelj računa prepriča z gradbenim dovoljenjem, potem lahko zaračuna 8,5%.

Še enkrat hvala, predvsem za hitre odgovore.
Odgovori