Revizija zpiz

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KLEMENK
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Revizija zpiz

Odgovor Napisal/-a KLEMENK »

V našem koncu je akcija revzije zpiz obrazcev M4-M8. Ko sem imela dve reviziji v jeseni leta 2008 za leto 2007, sem oddala zahtevane obrazce, pa je bilo vse o.k.. Ko sem sedaj dobila vabilo na revizijo za drugega s.p. pri drugi referentki, pa se je zakompliciralo. Poleg vse dokumentacije je želela videti tudi plačilne liste. Na podlagi teh je ugotovila, da je narobe izračunan znesek stimulacije (kar je po mojem čisto variabilni del plače), saj delavec z nekaj dnevi na bolniški naj ne bi dobil stimulacije v enakem znesku kot v mesecu, ko je delal cel mesec. To mi je noro, saj lahko delodajalec da en mesec recimo 60 eur, drug mesec pa bi bila mogoče 80 eur, a jo je delavec na bolniški dobil spet samo 60 eur. Potem pa se je spotaknila ob ta nesrečni dodatek, kateri je bil v letu 2007 obvezen po kolektivni pogodbi. Trdila je, da ga je potrebno preračunati na delovne ure, na bolniško ga prav tako ni. Od vseh teh zneskov pa so prispevki plačani tako kot morajo biti. Mi lahko sedaj kdo pove, zakaj moram v obrazec M4-M8 vpisati bruto plačo takšno, kot si jo je ona zamislila in ne takšno, kot je dejansko bila, prispevek v kolono 9 pa vpišem od tega dejanskega bruta in od boleznin (24,35 % od sešetvka teh zneskov)? Ni to malo skregano z logiko?

Hvala za pomoč!
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Pravilno je, da se na del ur, ki se nanašajo na boleznine, ne obračunavajo nobeni dodatki, saj so le ti predvideni le za redno delo. Za nazaj popravite M4, za vnaprej
pa si popravite računalniške nastavitve, pa bo v redu.
Gordana
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

Gordana napisal/-a:Pravilno je, da se na del ur, ki se nanašajo na boleznine, ne obračunavajo nobeni dodatki, saj so le ti predvideni le za redno delo. Za nazaj popravite M4, za vnaprej
pa si popravite računalniške nastavitve, pa bo v redu.
Torej je narobe, če delavcu izplačaš večjo plačo? :shock:
Ta država gre v ku..ac.
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Tudi če izplačate večjo, se v osnovo za M4 ne prizna. Enako kot višek nadur nad dovoljenimi.
Gordana
jurek
Računovodja
Računovodja

Re: Revizija zpiz

KLEMENK, na vašem mestu bi poskusil od kontrolorke na ZPIZu dobiti
nekaj pisnega, da je bila delavcu napačno - preveč obračunana plača,
in da ZPIZ zahteva, da se plača zmanjša.
Potem bi pa šel še tako daleč, da bi od delavca (vsaj formalno) zahteval
vračilo preveč izplačane plače.
V končni fazi bi pa delavcu svetoval, naj novinarje pokliče.
Ker marsikateri kontrolor ne dosega umskih sposobnosti triletnika.

Za take primere imam jaz na plačilni listi postavko "bruto dodatek",
v katerega vpisujem vsa dodatna "sumljiva" izplačila.
Recimo nadure: če jih je recimo več kot 20, potem izplačam 20 nadur normalno,
kar je viška pa vpišem (brez ur) v bruto dodatek.
Pa se izognem balinanju s prenašanjem nadur v naslednje mesece,
vse izplačam naenkrat, pa še v penzijo se vse upošteva.
jurek
Računovodja
Računovodja

Gordana napisal/-a:Tudi če izplačate večjo, se v osnovo za M4 ne prizna. Enako kot višek nadur nad dovoljenimi.
Za nadure mi je jasno (sicer neumno), za prvi del stavka pa mi ni jasno.
Kaj pa če na plačilni listi napišem vrstico
Stimulacija ........ ....... 100€
namseto
Stimulacija .... 4% ..... 100€
torej da na vpišem procenta, ampak samo znesek.
In rečem, da je to samo stimulacija za redno delo.
KLEMENK
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Saj to je to. Jaz nimam nikjer vpisan procent za stimulacijo, ampak samo znesek, recimo 100 eur. Pa ni mi jasno, kaj so se v ta dodatek za minulo delo zapičili, saj so prispevki plačani v vsakem primeru od vseh bruto postavk, kaj jim tukaj ni jasno???
KLEMENK
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Dohodki, od katerih se izračuna, odtegne in plača davčni odtegljaj Oznaka Ure Znesek
Osnovna plača-delo po času 128 492,00
Praznik
Nadomestilo plače za LD 16 61,50
Nadomestila po predpisih PIZ-NEGA 16 49,76
Dodatek za delovno uspešnost 65,00
Nadurno delo 8 39,99
Dodatek na delovno dobo (%) 5,5 0 30,44
Znesek uskladitve plač 0,00
Bruto plača in nadomestila plače 168 738,69
Plača 168 738,69

Takole, samo v lepši obliki izgleda plačilna lista, osnova za obračun prispevkov je tako 738,69 eur. A ni malo noro, da je pomembno, v kateri vrstici je kaj, potem pa tako za osnovo vzameš tisti znesek bruto!
Vessna
Začetnik
Začetnik
Kraj: Trbovlje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Vessna »

Za nadomestila oddajamo na ZPIZ samo podatke o urah in letnico iz katerega leta je osnova, zato je potrebno dodatke, ki se nanašajo na vse ure v posameznem mesecu preračunati na ure dela in tisti znesek potem prišteti k bruto znesku.

Sicer ne vem natančno kako izračunavajo na ZPIZu osnove, ampak po pojasnilu revizorke ZPIZa za nadomestila upoštevajo osnovo iz tistega leta, ki je vpisan v M4 in pomnožijo s faktorjem povečanja plač v Sloveniji.

Primer, če obračunavamo dodatek za delovno dobo v skupnem znesku na vse ure in bi celoten znesek prišteli k bruto znesku, bi tistemu, ki je imel nadomestilo prišel boljši povpreček na uro kot tistemu, ki nadomestila ni imel. To pravilo velja za vsa izplačila, ki jih dajemo vsem delavcem za cel mesec, ne glede, če imajo boleznine oz nadomestila, ki jih po pravilu ZPIZa prikazujemo v urah nadomestil. Če tega pravila ne upoštevamo, so delavci, ki niso imeli nadomestil na slabšem.

Lp, Vesna
Odgovori