Avansni račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
biba 1
Začetnik
Začetnik

Avansni račun

Odgovor Napisal/-a biba 1 »

Razmišljam....
Predplačilo je bilo nakazano v marcu. Trimesečni ddv zavezanci. Z 31.3. izdam avansni račun.
Ampak, predplačilo je bilo prejeto za material, ki je bil prodan naprej (ddv je bil obračunan) ter za storitve montaže na Hrvaškem, ki še ni bila opravljena in za katero ni treba obračunati ddv. (oproščen).

Ali moram zdaj obračunati ddv na celoten prejet znesek ali samo na del, ki zadeva material?? Moja pamet mi pravi, da je prav, da delim in za material obračunam ddv, za storitev, ki še ni opravljena, bo pa opravljena na Hrvaškem pa ne zaračunam ddv. Toda kdo pa še je danes tako pameten, da tu in tam ne potrebuje nasveta? Zato vas prosim, pomagajte.....
:sklovn:

lp
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

Avansni račun se izda za prejeto predplačilo (prejeto plačilo za še neopravljno dobavo blaga oz. opravljeno storitev). Kaj in če bo pozneje ni pomembno. Če ste prejeli avans od slovenskega zavezanca, morate izdati avansni račun, DDV na avansnem računu izračunati s koeficientom 16,6667 % in sicer na celoten znesek predplačila. Če ste prejeli predplačilo od tujca, ne izdajate avansni račun.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
biba 1
Začetnik
Začetnik

Febo, hvala za reagiranje na moje vprašanje!

Vendar prosim za mnenje še druge, prosim!!!

Še vedno mislim, da če bodo storitve za katere je prejeto predplačilo oproščene ddv, da ga tudi na avansnem računu ni treba obračunati. Kolikor predplačila je bilo za material pa sem tako že izdala račune in mi avansnega ni treba, za razliko pa že vnaprej vem da je oproščen promet.

Prosim mnenja???? Slovan???? Prosim...... :szardi:
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Avansni račun izdate za cel znesek prejetega avansa od slovenskega kupca. Plačate ta davek. Ni pomembno, ali se bo kasneje storitev obračunala tudi za vaše delo na Hrvaškem. Vi boste potem itak izstavili račun temu, ki je plačal predračun. Ta pa je v Sloveniji. Če ste pa dobili avans iz druge države, avansnega računa ne pišete.
Lep dan!
biba 1
Začetnik
Začetnik

Hvala tudi vam, vendar se ne morem strinjati.

Gre se za opravljanje zaključnih gradbenih del na napremičnini, ki stoji na Hrvaškem. Za opravljanje takih storitev se ddv ne obračuna, ne glede na to da je naročnik slovenski ID zavezanec. A je tako?!

Sicer pa sem zadevo že pogruntala. :)

Hvala, :spomezik: pa še kdaj!
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Vzorec avansnega računa?

Odgovor Napisal/-a mo »

Je prav, da se napiše isto kot izdani račun? Samo, da se imenuje avansni račun ali je za plačilo 0 eur in se še spodaj napiše, da je bilo plačano po predračunu?
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mo »

Kaj res nihče ne ve? Bi nujno rabila.
Odgovori