Kosmati dobiček

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nimfa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Kosmati dobiček

Odgovor Napisal/-a nimfa »

Kaj pomeni izraz Kosmati dobiček (bruto)? Katero postavko iz Izkaza PI upoštevam pri tem?
nimfa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Lepo prosim, napišite mi. Ne morem izpolniti nekega dokumenta. A je to dobiček iz poslovanja?
nimfa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Joj, za pridobitev leasingov, moram izpolniti ta podatek... Pa ne vem katere podatke iz bilance naj uporabim zato (tisti izračini, ki se jih spomnim iz časov študija, mi ne pomagajo). V samem izkazu ne piše kosmati dobiček (bruto). :szardi:
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Jaz bi rekla, da je kosmati dobiček, celotni dobiček iz poslovanja.
Razlika med kosmatim in čistim je, da se od kosmatega odšteje davek na dobiček in potem dobiš čisti dobiček.

Upam, da razmišljam prav, in da me bo kdo popravil, če sem dala napačno informacijo.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

SRS 19.8.:

Kosmati poslovni izid (kosmati dobiček ali kosmata izguba) iz celotnega poslovanja je razlika med poslovnimi prihodki ter proizvajalnimi stroški prodanih proizvodov in storitev skupaj z nabavno vrednostjo prodanega trgovskega blaga; na odhodkovni strani je zajet tudi ustrezni del prevrednotovalnih odhodkov. Z njim je treba pokriti še posredne stroške nakupovanja (če niso zajeti v proizvajalnih stroških), posredne stroške prodajanja in posredne stroške skupnih služb, ki prav tako zajemajo tudi ustrezni del prevrednotovalnih odhodkov; neposredni stroški prodajanja so pri tem odšteti od poslovnih prihodkov, šele razlika pa je poslovni izid iz celotnega poslovanja.

lp
nimfa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Najlepša hvala. (Definicijo sem si sicer že pogledala v standardih.) Sem pa vseeno v dvomih. A mi mislite, da bi za pridobitev leasinga zahtevali tako drugačen izračun in ne kar kakšne postavke iz PI (vsi ostali podatki so iz Bilance ali iz PI). Še nikoli niso od mene zahtevali takšnih posebnih izračunov.
nimfa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Najlepša hvala. (Definicijo sem si sicer že pogledala v standardih.) Sem pa vseeno v dvomih. A mislite, da bi za pridobitev leasinga zahtevali tako drugačen izračun in ne kar kakšne postavke iz PI (vsi ostali podatki so iz Bilance ali iz PI). Še nikoli niso od mene zahtevali takšnih posebnih izračunov.
Odgovori