vprašanja o regresu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
biserka8888
Novinec
Novinec

vprašanja o regresu

Odgovor Napisal/-a biserka8888 »

lp,

mene pa zanima naslednje, če lahko kdo pomaga.
V podjetju imamo pogodbo v kateri je navedeno da v primeru manjka blaga pri letni inventuri dovolimo delodajalcu, da nam ne izplača regresa. Regresa seveda nismo dobili izplačenega. Me pa zanima, če ima delodajalec sploh to pravico in če lahko v davčno napoved vpiše, da smo prejeli regres čeprav ga nismo. Hvala
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Ne, vsak tak dogovor oziroma člen v pogobi je protizakonit in zato ničen. Če ima delodajalec do vas terjatev jo mora uveljavljati po pravni poti. Poleg tega pa vam mora dokazati, da je manjko, ki ga omenjate nastal zaradi vaše malomarnosti.

Pojdite na inšpekcijo in naredite anonimno prijavo.
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Se strinjam z MG, regres vam seveda mora izplačati, lahko pa po mojem mnenju trga od neto regresa, del ki ga je delavec dolžan podjetju. To pa mora biti seveda ovrednoteno in vzpostavljena določena terjatev do delavca, ne pa kar po domače. Očitno vam je regres obračunal in plačal dohodnino, v nasprotnem primeru vam ne bi to vključil v dohodninsko napoved. Sedaj le zahtevajte pojasnilo kaj, koliko in zakaj vam je trgal to od celotnega regresa. Če se ne uspete dogovoriti vam res ostane inšpekcija, čeprav meni osebno ta pot ni všeč in naj ostane kot skrajni izhod v sili. Na koncu boste morebitno kazen spet pokrili delavci.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Tudi od neto regresa ne sme trgati, ker je v ZDR jasno napisano, da se morebitne terjatve do delavce ne smejo kompenzirati z izplačili iz zaposlitve brez delavčevega izrecnega dovoljenja.
Odgovori