Valuta, rok plačila, DUR, datum dobave...

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Valuta, rok plačila, DUR, datum dobave...

Odgovor Napisal/-a pikaa »

Zanima me, kako izračunavate (ali vaš program) rok plačila?

Jaz npr. izračunam 30 dni od datuma dobave blaga. Tudi če račun napišem kakšen dan kasneje, kot je bilo dobavljeno blago, začne teči rok plačila z dnem DOBAVE BLAGA.
Primer: blago dobavimo 1. avgusta, račun napišem 5. avgusta, valuta je 31. avgusta. Nekako se mi zdi prav, da začne rok teči z dnem, ko je kupec pridobil blago.

Me pa jezi, ker si potem nekateri izračunajo rok plačila po svoje - račun npr. prejmejo 7. avgusta (ali pa še kakšen kasnejši datum udarijo gor) in račun plačajo 6. septembra namesto 31. avgusta - pravijo, da štejejo 30 od dneva PREJEMA RAČUNA. [:(!]

Nekje sem brala, da je račun kot pogodba - če ga sprejmeš in ne ugovarjaš (npr. zavrneš, pošlješ nazaj), potem velja vse na računu, kot bi bilo napisano v pogodbi. Torej si tudi ne smeš prilagoditi datuma plačila, ali ne?

So primeri, ko nekateri napišejo "rok plačila je 30 dni" in si potem razlagaš 1) 30 dni od prejema blaga, 2) 30 dni od datuma izdaje računa ali 3) 30 dni od datuma prejema računa. V teh primerih se mi zdi v redu, ker je pač dvomljivo napisano.

Kakšna so vaša mnenja?? Ali pa morda celo kakšen predpis (uzance) to določa??
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Tudi mene bi močno zanimalo "pravilo" predvsem javnih podjetij in drugih državnih in "državnih" inšitucij, ki si same postavljajo roke plačila. Meni se zdi močno za lase privlečeno, da si lahko nekdo izmisli rok plačila tolikointoliko dni po prejemu računa. Tega "pravila" namreč nikjer nisem našla! Vsekakor pa je na račun dobro napisati kar datum zapadlosti računa (ne 30 dni, ampak 12.08.2004) ter se tako izogniti različnim interpetacijam, da ne rečem samovoljnem podaljševanju plačilnega roka. Imeli smo veliko problemov, ko smo npr. poslali javnemu podjetju račun, in ker ni bil 30.dan plačan, poklicali, pa so nam rekli, da so ga prejeli šele pred enim tednom in da plačujejo račune 30 dni po PREJEMU računa. Naslednjič smo teden dni po odposlanem računu želeli preveriti, ali so račun dobili, pa so nas nahrulili,češ, zakaj kličemo, če račun še ni zapadel. Velikokrat se je zgodilo, da se je račun kljub priporočeni pošijki pri njih "izgubil", poslali smo prepis računa in zopet čakali 30+xy dni, da smo dobili plačano. Sedaj smo se na nek način sprijaznili, računovodkinjam nosimo rožice in bonboniere, da naše plačilo "pohitri", za višje zneske pa račun kar osebno odnesemo, čprav to še ni garancija, da so ga tisti dan prejeli...
Jaz mislim, da si država na račun privatnih gospodarskih družb na tak način izboljšuje likvidnost. Ali ima kdo kaki uraden podatek, kako je s tem???

Mincek
Odgovori