potrebujem pojasnilo, kako se izkazuje oz. kaj je potrebno predložiti kot dokaz, da je nekaj plačano iz lastnih sredstev podjetja, ki upravlja s stanovanji
Vrhovno sodišče je dalo navodilo, da je upravnik je upravičen v svojem imenu vtoževati neplačane stroške le v primeru, če je račune dobavitelju poravnal in je sredstva za neplačnike založil iz svojih lastnih sredstev
ali pa
če so lastniki s pogodbo o upravljanju nanj prenesli svoja materialno pravna upravičenja in je račun poravnal iz njihovih zbranih sredstev; naša pogodba tega ne vsebuje
upravnik je kot dokaz predložil izpise virmanskih plačil oz. dnevni promet na računu, kjer je potekal plačilni promet v dobro in breme... na tem računu se zbirajo sredstva lastnikov, ki so svoje obveznosti iz naslova obratovalnih stroškov in upravljanja poravnali, pa tudi plačila lastnikov ostalih stavb, ki jih isti upravnik upravlja, oz. še druga nakazila...
sem računovodsko nepismena in nimam pojma kako knjiženje poteka, vendar si razlagam, da so lastna sredstva upravnika samo tisto, kar je prejel za strošek upravljanja oz. da je to njegov zaslužek, kar je prejel kot plačilo za obratovalne stroške, so pa po moje namenska sredstva, ki jih itak mora prenakazati dobavitelju.
ali virmanski izpis, iz katerega je razvidno, da je račun dobavitelju plačan, res dokaz, da je plačal iz svojih lastnih sredstev, ali pa se da iz stroškovnih postavk, ne vem kako temu rečetu ? kontne kartice, kaj razvozljati iz katerih sredstev (morebiti kakšnih drugih) je račun poravnal; knjižiti mora po zakonu za vsako stavbo in lastnika posebej
TRR je res njegov, ampak ali so tudi vsa sredstva, ki se določen dan znajdejo na računu njegova?
dejstvo, da je isti dan, ko je "založil lastna sredstva" za neplačnike istočasno svojemu direktorju nakazal kar lepo posojilo, se mi zdi, da kaže potemtakem, da z upravljanjem res lepo zaslužijo oz. imajo teh lastnih sredstev še pa še, ali pa je morebiti direktor posojilo prejel iz nekih drugih sredstev
če se me kdo z razlago usmili, bom zlo hvaležna
lastna sredstva upravnika stanovanj
Moderator: Mirko Zbačnik
-
milenavidmar
- Novinec