Plačilo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
VIRDAT
Nov član
Nov član

Plačilo

Odgovor Napisal/-a VIRDAT »

Pozdravljeni,
sedaj smo zaključili s poročili. Ker je bilo letos potrebno vse oddajati elektronsko, niso vsi zavezanci imeli določenih pooblastil ozrioma digitalnih potrdil, zato sem oddajala na ajpes in durs za njih. Sedaj mi želijo in prav je tako, plačati za uslugo. Ali je dovolj, da pri plačilu preko trr odvedemo samo dohodnino skupaj z rekom, je to lahko kot enkratno plačilo za uslugo, namreč nimam s.p. ali česa podobnega, sem navadna fizična oseba, ali bi bilo potrebno imeti kakšno podjemno pogodbo, kar pa ne bi rada.
Denar bi pa tudi imela.
Svetujte.
Hvala.
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Moj nasvet, ki ni tak, kot bi moral bit. To so, če prav razumem, samostojni podjetniki. Zmenite se za nek znesek, ki naj ga dajo "pod mizo". Verjetno za te oddaje ne računate toliko, da bi se splačalo delat neke pogodbe.
Lp
DECO
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Usluga je ponavadi zastonj, plača se za storitev.
Kako me moti ta izraz - usluga! Zakaj bi se pretvarjali, da ne delamo za plačilo? Kaj je narobe, če naredimo nekaj in potem zahtevamo povračilo?
Če pa delam uslugo, ne zahtevam plačila. Če želijo kaj dat, potem naj dajo kot darilo - do zneska 42 EUR je celo neobdavčeno:
"108. člen ZDoh-2
(davčna osnova za druge dohodke)
(1) Davčna osnova je doseženi dohodek, če ni s tem zakonom za posamezno vrsto dohodka drugače določeno.
(2) V davčno osnovo se ne všteva posameznega darila, če njegova vrednost ne presega 42 eurov oziroma če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 eurov.
(3) V davčno osnovo se ne všteva dobitka v nagradnih igrah, ki niso igre na srečo, kjer je potrebno določeno znanje, spretnost ali naključje, če vrednost dobitka ne presega 42 eurov."

Mirjana
Odgovori