Povezane osebe

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mito
Nov član
Nov član

Povezane osebe

Odgovor Napisal/-a mito »

Zanima me ali se mora samostojnega podjetnika (mož), ki posluje z drugim samostojnim podjetnikom (žena), obravnavati kot povezano osebo ali enako kot vse druge gospodarske subjekte? Če se kdo spozna na tovrstno tematiko, ga prosim za en hiter in kratek odgovor. Hvala vnaprej. LP
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
mito
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mito »

Hvala lepa za odgovor. Pri čitanju literature se mi poraja vpašanje glede samega vodenja dokumentacije o transfernih cenah. Zakon določa več metod pri določanju transf. cen. Če se osredotočim na metodo primerljivih prostih cen (kot sem razbral iz literature je bistvo nadzora nad transf. cenami ravno v tem, da naj bi te cene odražale stanje na prostem trgu), me zanima predvsem praktični pristop k določanju transf. cene. Ali to pomeni, da bi bilo dovolj, če bi za določene storitve pridobili cenike na GZS ali OZS in na podlagi teh cenikov zaračunavali svoje storitve? Ali pa moramo pridobiti cene od konkurence oz. podjetij, ki se ukvarjajo s podobno dejavnostjo in zaračunavati po teh cenah?
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

mito

Osnova vsega pri transfernih cenah =

1. Če sta oba subjekta rezidenta Slovenije ( pri vas DA ! )
2. Imata oba subjekta pozitivno davčno poslovenje ( nimata izgube )
3. Eden ob subjektv nima posebnega davčnega tretmaja.( recimo poslovanje v ekonomski coni... )

Če so vse tri trditve DA ! Potem ne rabite računati trensfernih cen. Kolikor bo šlo enemu subjektu v stroške bo šlo drugemu v dobiček in država bo dobila svoje.
Odgovori