d.š.
Moderator: Mirko Zbačnik
-
febo
82/4 čl. ZDDV-1 : Identifikacijsko številko za DDV kupca oziroma naročnika, pod katero je kupec ali naročnik prejel dobavo blaga ali storitev, za katero je dolžan plačati DDV, ali je prejel dobavo blaga v skladu s 46. členom tega zakona;
ID kupca ni obvezen podatek na računu, razen v primerih ko prodajalec prenese obveznost obračuna in plačila DDV na kupca (odpreme blaga v drugo članico EU)). V primeru da prodajalec na računu obračuna DDV, ID kupca ni obvezno navajati. V Sloveniji je dobra praksa da pišemo ID kupca, čeprav to ni obvezno.
LP

ID kupca ni obvezen podatek na računu, razen v primerih ko prodajalec prenese obveznost obračuna in plačila DDV na kupca (odpreme blaga v drugo članico EU)). V primeru da prodajalec na računu obračuna DDV, ID kupca ni obvezno navajati. V Sloveniji je dobra praksa da pišemo ID kupca, čeprav to ni obvezno.
LP
-
febo
Ja, in sicer zgoraj citirana 4. točka 82. člena ZDDV-1. Mislim da je jasno in brez dvomov napisano. ID št. je obvezna samo v primeru dobav v EU, če ne obračunate DDV, obveznost obračuna in plačila pa prenesete na prejemnika. V primeru da DDV obračunate pa ID št. prejemnika ni obvezna.
ID številka izdajatelja računa pa je vedno obvezna.
LP

ID številka izdajatelja računa pa je vedno obvezna.
LP
82. člen
(obvezni podatki na računu)
Davčni zavezanec, ki izda račun v skladu z 81. členom tega zakona, mora na računu navesti naslednje podatke:
1. datum izdaje računa;
2. zaporedno številko, ki omogoča identifikacijo računa;
3. identifikacijsko številko za DDV, pod katero je davčni zavezanec dobavil blago ali storitev;
4. identifikacijsko številko za DDV kupca oziroma naročnika, pod katero je kupec ali naročnik prejel dobavo blaga ali storitev, za katero je dolžan plačati DDV, ali je prejel dobavo blaga v skladu s 46. členom tega zakona;
Kje v tem členu omenja EU?
Lahko da si napačno razlagam, zato prosim, če se v to debato še kdo vključi. To je pomemben podatek, ker so mi zaradi nenapisane id.št. kupca že zavrnili račun. Zato je prav, da stvar razrešimo.
Lp
(obvezni podatki na računu)
Davčni zavezanec, ki izda račun v skladu z 81. členom tega zakona, mora na računu navesti naslednje podatke:
1. datum izdaje računa;
2. zaporedno številko, ki omogoča identifikacijo računa;
3. identifikacijsko številko za DDV, pod katero je davčni zavezanec dobavil blago ali storitev;
4. identifikacijsko številko za DDV kupca oziroma naročnika, pod katero je kupec ali naročnik prejel dobavo blaga ali storitev, za katero je dolžan plačati DDV, ali je prejel dobavo blaga v skladu s 46. členom tega zakona;
Kje v tem členu omenja EU?
Lahko da si napačno razlagam, zato prosim, če se v to debato še kdo vključi. To je pomemben podatek, ker so mi zaradi nenapisane id.št. kupca že zavrnili račun. Zato je prav, da stvar razrešimo.
Lp
DECO
Ko preberem to pojasnilo, se strinjam z vami. Čeprav 67.člen ZDDV1 med drugim pravi, da mora davčni zavezanec za uveljavljanje pravice do odbitka DDV imeti račun izdan v skladu z 81. - 84.čl. tega zakona. In sva spet na začetku.
Vi očitno sprejemate račune, ki so brez vaše ident.št. in jih vseeno upoštevate pri obračunu DDV. Jaz pa bom še naprej zahtevala, da na računu, ki mi ga bo izdal dobavitelj, navede mojo ident.št.
Lep dan in lepe praznike, ne glede na DDV.
Vi očitno sprejemate račune, ki so brez vaše ident.št. in jih vseeno upoštevate pri obračunu DDV. Jaz pa bom še naprej zahtevala, da na računu, ki mi ga bo izdal dobavitelj, navede mojo ident.št.
Lep dan in lepe praznike, ne glede na DDV.
DECO