kolektivna pogodba in tarifni razred

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tashy
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

kolektivna pogodba in tarifni razred

Odgovor Napisal/-a tashy »

Živjo!

Mogoče bo pa kdo vedel, katera kolektivna pogodba velja za podjetje, ki se ukvarja s športno dejavnostjo - oddajajo dvorano v uporabo za športne dejavnosti. Je d.o.o. brez financiranja države oziroma občine. Zanima me tudi, v kateri tarifni razred spada oseba s 7. stopnjo izobrazbe, ki bi delala v tem podjetju. Delavec bi se zaposlil za nedoločen čas in to bi bila njegova prva zaposlitev, vendar pa ne bi bil pripravnik, ker se je za to delo že izkazal preko študentskega servisa. Ali da vprašam drugače, kaj določa tarifni razred (stopnja izobrazbe, zahtevnost delovnega mesta ali kaj)??? Dobrodošel bi bil tudi nasvet, kam se obrniti za ta vprašanja. Nekaj sem že poizvedovala, pa so bili odgovori zelo skopi oziroma jih sploh ni bilo.

Tashy
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a pikaa »

V naši kolektivni pogodbi (kovinski mat.) piše:
"delovna mesta se razvrščajo v 9 tarifnih razredov glede na ZAHTEVNOST DELOVNEGA MESTA IN ZAHTEVANO STROKOVNO IZOBRAZBO, določeno v aktu o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest"

Vi sami morate definirati del. mesto, ga poimenovati, določiti dela in naloge in predvideti, kakšno izobrazbo naj bi imel delavec, da bi lahko kvalitetno opravljal to delo. Če bi za delo npr. zadostovala srednja tehnična šola (V. stopnje), razvrstite del. mesto v V. tarifni razred. Plače navzgor niso omejene in vi lahko določite višji količnik, kot je v kolektivni pogodbi. Vendar pa morate praviloma delavca zaposliti v V. tarifni razred - tudi če ima višjo izobrazbo.

Tarifni razred torej ni vezan na izobrazbo delavca, ki ga nameravate zaposliti. Kar je čisto logično. Morda boste čez nekaj časa na to delovno mesto zaposliti nekoga, ki bo imel V. stopnjo izobrazbe, pa bo čisto ustrezal zahtevam delovnega mesta.

Glede izbire kolektivne pogodbe pa - sem malo pogledala, pa res nisem našla primerne. Po moje se lahko naslonite kar na Splošno KP za gospodarske dejavnosti.
tashy
Začetnik
Začetnik

V kateri tarifni razred pa spada vodenje računovodske in finančne funkcije v podjetju? Kakšna je splošna praksa?

Tashy
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Za moje pojme
- knjigovodska dela - V. tarifni razred (npr. ekonomski tehnik)
- finance - VII. tarifni razred (npr. dipl. ali univ. dipl. ekonomist)
tashy
Začetnik
Začetnik

Hvala Pikaa! Tako predvidevam, da lahko glavnega računovodja, ki dela tudi bilance ter vse ostale stvari (knjiženje je le del obveznosti) uvrstimo v VII. tarifni razred.

Tashy
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Tako predvidevam, da lahko glavnega računovodja, ki dela tudi bilance ter vse ostale stvari (knjiženje je le del obveznosti) uvrstimo v VII. tarifni razred.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Točno tako! :)
Odgovori