Knjiženje prejetih računov za inženiring

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MHP
Začetnik
Začetnik

Knjiženje prejetih računov za inženiring

Odgovor Napisal/-a MHP »

Sem računovodja začetnik in bom v firmi od zunanjega računovodstva počasi prevzela računovodstvo, pa imam eno hudo dilemo:
- firma je inženiring, registrirana tudi za veleprodajo v tranzitu (med drugim)
- ali je potrebno vodenje zalog, glede na to, da kupljenega blaga za nadaljnjo prodajo nikoli nimamo pri sebi, ampak gre vedno direkt na objekte? tudi skladišča nimamo
- računovodkinja trenutno takšne prejete fakture daje na konto 6010 nedokončane storitve, ko pa za ta objekt izstavimo končno fakturo ga zapre

Na pomoč in vnaprej hvala!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Menim, da računovodkinja dela kar prav.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
MHP
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MHP »

Hvala!
Samo še tole me zanima:
ali lahko v našem programu (***) pri artiklih nastavim kar davek za storitve in ne za blago in proizvode? v tem primeru mi namreč program ne vodi zalog. ko bom izdajala račune me tako npr. za zaračunano opremo ne bo opozarjal, da nimam zaloge. ali je to v nasprotju s kakšnim standardom?
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Kaj in kako nastavite v programu vam bodo najbolje svetovali programerji, ki so delali program, ker najbolje vejo, kako program deluje
Lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

MHP, mislim da vem o katerem programu govorite... seveda nastavite za storitve, ker nimate zalog, in inženiring storitve so storitve, ne pa blago. Amapk je pa stvar naslednja: ali te artikle na računu še posebej zaračunate poleg storitve, ali so v ceni storitve? Če jih posebej zaračunate, morate imeti davek za blago, vendar pa je to pomembno samo za razknjiževanje zalog. Vprašanje je tudi, kakšna je povezava med tem, ali pri DDV definirate blago ali storitev, ter med tem, na katere konte potem rpogram knjiži prodajo (blago ali storitve). Zato mislim, da si morate te pojme razjasniti, da boste vedeli, zakaj nekaj določiti kot blago ali kot storitev. Tukaj vam programerji ne morejo pomagati, kot je napisal predhodnik, ampak je potrebno poznati vsebino knjižb.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Še vedno mislim, da najhitreje lahko pomagajo programerji, ker vedo, kako program pelje. Včasih manjka ali pa je preveč samo ena kljukica, pa ne dobiš rezultata, kot bi želel. Jasno pa je, da moraš znati do podrobnosti definirati, kaj hočeš oz. moraš sam vedeti, kje mora biti kaj poknjiženo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

MHP napisal/-a:Hvala!
Samo še tole me zanima:
ali lahko v našem programu (****)
Mislim, da imate v programu **** možnost izdajanja, da ne vodite zalog - poglejte uporabniške nastavitve, meni zaloge...... :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori