Dohodnina s.p. upokojenec
Moderator: Mirko Zbačnik
Dohodnina s.p. upokojenec
Upokojenka, ki ima svojo dejavnost je prejela odločbo o dohodnini.
Nekaj stvari mi ni jasnih, zato prosim za pomoč. Po davčnem obračunu je imela preplačilo in preveč plačano akontacijo dobiila tudi vrnjeno. Zdaj pa je dobila obračun dohodnine in mora plačati . Torej razlika za doplačilo tukaj izhaja iz zneska prejetih pokojnin. Se med letom ne plačije akontacija od pokojnine?? Tukaj na tem področju pa sem res neznalka.
Nisem še slišala za primer, da bi kodo ki dobiva pokojnino moral doplačati dohodnino. Mi lahko prosim kdo to malo razloži, zakaj je tako?
Hvala in lp
Nekaj stvari mi ni jasnih, zato prosim za pomoč. Po davčnem obračunu je imela preplačilo in preveč plačano akontacijo dobiila tudi vrnjeno. Zdaj pa je dobila obračun dohodnine in mora plačati . Torej razlika za doplačilo tukaj izhaja iz zneska prejetih pokojnin. Se med letom ne plačije akontacija od pokojnine?? Tukaj na tem področju pa sem res neznalka.
Nisem še slišala za primer, da bi kodo ki dobiva pokojnino moral doplačati dohodnino. Mi lahko prosim kdo to malo razloži, zakaj je tako?
Hvala in lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Mansui! Razlika za plačilo dohodnine prav gotovo ne izvira iz pokojnine, temveč iz dodatnega dohodka, ki izvira iz dejavnosti. Kolikor bi imel s.p.-upokojenec zgolj pokojnino, potem te razlike ne bi bilo. Upokojenci imajo pri obračunu akontacije dohodnine od pokojnin upoštevano: splošno olajšavo (ta se potem upošteva pri vseh vrstah dohodkov); olajšava, če je star več kot 65 let (tudi ta se potem upošteva pri vseh dohodkih) in posebno osebno olajšavo, kot zmanjšanje dohodnine v višini 13,5% izplačane pokojnine. In ta osebna olajšava se upošteva zgolj pri pokojnini, ne pa tudi pri ostalih dohodkih.
In med letom se plačuje tudi od pokojnin akontacije dohodnine, kolikor znesek dohodka presega določen znesek. Pojma obračunane dohodnine ne poznamo več od 01.01.2007 dalje.
lp
In med letom se plačuje tudi od pokojnin akontacije dohodnine, kolikor znesek dohodka presega določen znesek. Pojma obračunane dohodnine ne poznamo več od 01.01.2007 dalje.
lp
[quote="slovan"]Mansui! Razlika za plačilo dohodnine prav gotovo ne izvira iz pokojnine, temveč iz dodatnega dohodka, ki izvira iz dejavnosti.
Ne razumem povsem, dodatnega dohodka iz dejavnosti. Tega ni. Če so vsi dohodki, ki so doseženi iz opravljanja dejavnosti bili v davčnem obračunu, in iz naslova tega obračuna smo dobili vrnjeno preveč plačano.
Koliko jaz vse to razumem, se pri tem obračunu prišteje pokojnina in iz tega zneska nastane razlika za plačilo dohodnine.
2100-dobiček iz davčnega obračuna 82.000, akont.dohod.30.969
1106-pokojnina iz obvez.PIZ 8.719
Torej dohodnino iz davčnega obračuna smo plačali toliko, kot je bila odmerjena, preveč plačano smo dobili vrnjeno, kot sem že napisala.
In koliko jaz tukaj razumem, nastane razlika iz tega zneska 8.719, od katerega so še odtšeli olajšavo 13,5%.
lp
Ne razumem povsem, dodatnega dohodka iz dejavnosti. Tega ni. Če so vsi dohodki, ki so doseženi iz opravljanja dejavnosti bili v davčnem obračunu, in iz naslova tega obračuna smo dobili vrnjeno preveč plačano.
Koliko jaz vse to razumem, se pri tem obračunu prišteje pokojnina in iz tega zneska nastane razlika za plačilo dohodnine.
2100-dobiček iz davčnega obračuna 82.000, akont.dohod.30.969
1106-pokojnina iz obvez.PIZ 8.719
Torej dohodnino iz davčnega obračuna smo plačali toliko, kot je bila odmerjena, preveč plačano smo dobili vrnjeno, kot sem že napisala.
In koliko jaz tukaj razumem, nastane razlika iz tega zneska 8.719, od katerega so še odtšeli olajšavo 13,5%.
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je