Letošnje leto sem prevzela materialno poslovanje za neko podjetje.
Zanima me naslednje: Po karticah sem ugotovila, da so do sedaj imeli naprimer na skl. 1 - material nabavo in izdajo vodeno po povprečnih cenah. Na skl. 2 pa so do sedaj vodili prejem po LC, ki so jo imeli na žalost enako več kot dve poslovni leti, izdajo svojih polproizvodov pa sem ugotovila, da so pravtako kot material razknjiževali po povprečnih cenah.
Mene zanima, če lahko pustim skladišče 1 - materiala pustim tako kot je, da se prejema in izdaja po povprečnih cenah. Na skladišču kjer vodijo pa zalogo svojih polizdelkov pa bom vsak tekoči mesec glede na stroške ugotovila LC polizdelka in jih potem pri izdaji oziroma prodaji razknjižila po metodi FIFO.
Lepo prosim, če mi nekdo pomaga, ker sem imela do sedaj samo storitvena podjetja.
Hvala!
Vrednotenje zalog?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
Materiala na skl.1 lahko pustite tako kot je, po povprečno tehtanih nabavnih cenah.
Skl. 2 oz. zaloga r6 pa lahko na osnovi mesečnih stroškov ugotavljate lastno ceno in vrednotite proizvodnjo.
Vrednost končne zaloge pa dobite = vrednost zaloge na začetku meseca (1.5.) + vrednost proizvodnje tekočega meseca (maj) / količina začetne zaloge + količina proizvodnje. Zalogo gotovih proizvodov morate tudi vrednotiti po neto prodajni ceni ter knjižiti odstopanja v kolikor je lastna cena višja od neto prodajne. Lp
Skl. 2 oz. zaloga r6 pa lahko na osnovi mesečnih stroškov ugotavljate lastno ceno in vrednotite proizvodnjo.
Vrednost končne zaloge pa dobite = vrednost zaloge na začetku meseca (1.5.) + vrednost proizvodnje tekočega meseca (maj) / količina začetne zaloge + količina proizvodnje. Zalogo gotovih proizvodov morate tudi vrednotiti po neto prodajni ceni ter knjižiti odstopanja v kolikor je lastna cena višja od neto prodajne. Lp