pop.s.p., zavod, porodniška

Moderator: Mirko Zbačnik

zoya1
Novinec
Novinec

pop.s.p., zavod, porodniška

Odgovor Napisal/-a zoya1 »

Živjo, tole bo malo bolj komplicirano vprašanje - pa vendar:
Partner ima odprt pop. sp, preko katerega delam za par naročnikov. Sama sem trenutno prijavljena na Zavodu za zaposlovanje. Zanima me, kako je, če me zaposli. Dobi subvencijo? In potem naprej. Sem v tretjem mesecu nosečnosti. Lahko potem grem v porodniško, kjub temu, da me ima zaposleno in, da je zame prejele subvencijo? Kaj pa če grem kakšen mesec prej v bolniško, preden nastopi porodniška?
Najlepša hvala za odgovore in brez zamere za bolj čudno vprašanje :-)
zoya1
Novinec
Novinec

Nihče ne ve? :cry:
LP :ssram:
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Če ste na Zavodu za zaposlovanje, potem bo vsekakor prejel subvencijo, kako pa je naprej s porodniško, pa boste morali kar na Zavod vprašali, vam bodo prav gotovo znali povedati.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
zoya1
Novinec
Novinec

OKej, hvala za odgovor.
Lep dan :)
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Morda zna biti problem, ker ne bo imel kaj pokrivat s subvencijo - ko greste v porodniško, niste več njegov strošek.
Izračunajte, koliko plač dobite v obdobju, za katerega bo prejel subvencijo in si potem uravnavajte višino, da bo subvencija porabljena. Višja plača potegne za sabo tudi višje prispevke, zato dobro premislite, kaj boste storili.
Pa še en nasvet, ki ga je nekdo pred kratkim dal za eno drugo temo: pojdite tudi do pravne službe na zavodu za zaposlovanje, referenti niso dovolj.

Mirjana
zoya1
Novinec
Novinec

Pozdravljeni, Mirjana!
Ker bi potem morala biti zaposlena pri njemu eno leto, bi verjetno bila najprej kakšnih 6 mesecev zaposlena pri njemu, potem porodniška in potem po porodniški še preostal čas - še pol leta. Verjetno nekako tako - nevem:-), tako, da se ta subvencija porabi, oziroma, da so izpolnjeni pogoji. Grem pa danes na Zavod se pozanimat, je pa dejstvo, da morajo vse referentke, ki opravljajo delo na Zavodu vedeti čisto vse o teh stvareh in ti morajo ustrezno svetovati. Vendar v praksi na žalost ni vedno tako - zato hvala za nasvet o pravni službi na zavodu.
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Moje mnenje je, da prejem in vračilo subvencije, ter s tem povezan potek zaposlitve ne sme biti vzročno povezano z nosečnostjo. Vi ste še vedno, čeprav ste na bolniški, zapoljena pri nemu.

Sklicujem se kar na ZDR, kjer nosečnost ne sme vplivati na zaposlitev. Delodajalca ste dolžni povedat za noečnost v roku pred pričetkom, da poskrbi za vaše nadomeščanje. Od vs pa ne sme zahtevati, da eno leto ne boste zanosili.

To je moje mišljenje. Mnogi delodajalcu tudi upravičeno trdijo nasprtono. Ne gleda na dejstva, otrok, čerpav šele v načrtih ima vedno prednost.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
zoya1
Novinec
Novinec

Tudi jaz menim tako, ampak na žalost - verjetno bodo kaj komplicirali, ampak se bom pozanimala kako in kaj, pa vsekakor potem sporočim. Mogoče bo komu v pomoč.
Hvala za odgovore in lep dan vsem! :scool:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Kljub temu, da kmalu dejsta, da ste noseči, ne boste mogli več skrivati, delodajalcu niste dolžni takoj sporočiti o svoji nosečnosti, vsak kar se tiče ZDR. Drugo je pač glede dobrih odnosov. A ker je vaš delodajalc vaš partner, tu ne bo problema :spomezik: in menim, da jih ne bi smelo biti niti na zavodu. Tu jih načeloma partnerski odnos naj ne bi zanimal.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Zna se zakomplicirat pri dokazovanju stroškov pri subvenciji, ker če pridobi zanjo subvencijo, njen delodajalec ne more prikazat upravičenega stroška za njeno plačo, ker kmalu ne bo več v njegovo breme, če bo čez 6 mesecev na porodniški.
zoya1, dvomim, da gre tako, kot ste si zamislila (6 mesecev pred porodniško, 6 mesecev pa potem), zato pa tudi pridobite čimveč informacij; morda bi bilo tudi dobro, da postavite pisno vprašanje in pridobite pisen odgovor od zavoda za zaposlovanje. Navedite čimveč podatkov v vprašanju.
In še nekaj: če vas sedaj zaposli in potem zaposli nekoga drugega za nadomeščanje vas, ko ste na porodniški, je menda tudi neka subvencija od zavoda, tako da, če subvencija za vas propade, lahko izkoristi to. Preverite.

Mirjana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Samo ugibam : po mojem se v primeru porodniške koriščenje in izkazovanje subvencije za zaposlovanje "zamrzne" - saj bo zaposlena naprej po preteku.
Ali ni enako pri subvencijah za samozaposlene? lp
Zadnjič spremenil starči, dne 08 Jun 2009, 14:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Po mojem je to logično in tudi človeško. V nasprotnem bi bil ta ukrep zrel ustavne presoje :spomezik: . Že tako se nekateri izogibajo nosečnic.
Mirko Slika
Odgovori