V letu 2008 smo nabavili kombi za prevoz blaga. Za ta kombi smo v letu 2008 upoštevali 30% olajšavo pri obračunu DDPO. Prejšnji teden pa so me klicali iz davčne uprave, da kombi ne more iti v olajšavo, ker ne ustreza emisijskim zahtevam EURO V in da moramo popraviti obračun DDPO za 2008.
Moti me to, ker mi nismo prevozniška firma, ampak kombi rabimo za prevoz lastnih izdelkov do kupcev.
V pojasnilu DURS-A me moti to, da olajšave ni mogoče uveljavljati za motorna vozila, ki so prvenstveno namenjena prevozu potnikov ali tovora po cesti in ne izpolnjujejo navedenih zahtev glede varstva okolja. Vsa ostala motorna vozila, katerih prvenstvena namembnost je druga, se za potrebe uveljavljanja olajšave za investiranje štejejo za opremo.
NUJNO bi prosila za vaše mnenje ali če je imel še kdo podoben primer in so ga klicali iz DURS-a.
Lep dan!
Kombi - olajšava za 2008?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Olajšava je namenjena vozilom, ki ustrezajo emisijskim zahetvam EURO V. Tudi mi naše tovorno vozilo (kombi), uporabljamo za lastne potrebe. Jaz sem se prej pozanimala, kako je s to olajšavo in če jo lahko koristimo in sem dobila negativni odgovor.
Drugače pa poglejte v vašo homologacijo, kjer točno piše kakšne so emisije vašega vozila. Jaz sem potem na spletni strani EU našla kakšne so zahteve izpustov po EURO V in tudi sama prišla do ugotovitve, da ne zadostimo pogojem. Kupili smo popolnoma novo vozilo, najnovejši model in pademo v EURO III. Niti ne vem, če obstaja kakšno tovorno vozilo, ki bi zadostilo standardom EURO V.
Piše tudi:
Za opremo se med drugim ne štejejo motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni in električni pogon, avtobusov na hibridni in električni pogon in razen tovornih vozil z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO VI.
Mislim, da so potem znižali na EURO V.
LP
Drugače pa poglejte v vašo homologacijo, kjer točno piše kakšne so emisije vašega vozila. Jaz sem potem na spletni strani EU našla kakšne so zahteve izpustov po EURO V in tudi sama prišla do ugotovitve, da ne zadostimo pogojem. Kupili smo popolnoma novo vozilo, najnovejši model in pademo v EURO III. Niti ne vem, če obstaja kakšno tovorno vozilo, ki bi zadostilo standardom EURO V.
Piše tudi:
Za opremo se med drugim ne štejejo motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni in električni pogon, avtobusov na hibridni in električni pogon in razen tovornih vozil z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO VI.
Mislim, da so potem znižali na EURO V.
LP