dodatek na del. dobo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
martinab
Začetnik
Začetnik

dodatek na del. dobo

Odgovor Napisal/-a martinab »

Odločila sem se da bom malo bolj naštudirala dodatek na del. dobo, pa če kdo kaj ve o mojih vprašanjih bi bila zelo hvaležna odgovora.

Zanima me sledeče:

Od kje lahko delodajelec dobi podatek o pretekli del. dobi delavca, če po novem ni več delovnih knjižic in ne ve koliko je imel del. dobe pred vstopom?

Ko zaposluješ novega zaposlenega se zmenita npr. za bruto 1500,00 EUR in nato ugotoviš da ima delavec 25 let delovne dobe. ali moraš potem upoštevati povečanje za 12,5% 1687,50 EUR...

Hvala za odgovore že vnaprej!

Lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Preverite kolektivno pogodbo, ki velja za vašo dejavnost. V naši kolektivni za kovinsko dejavnost so delavci, ki so zaposleni od leta 2005 dalje, upravičeni samo še na dodatek za vsako dopolnjeno leto pri zadnjem delodajalcu in ne na skupno delovno dobo.
LP :)
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Ko se delavec na novo zaposli mora od ZVIZ-a prinesti obrazec, na katerem piše, koliko ima delavne dobe, ta obrazec nekako nadomešča delavno knjižico.

Kar se pa tiče dodatka na delovno dobo, je pa res najbolje, da pogledate kolektivno pogodbo vaše branže. Tudi mi imamo dodatek za vsako dopolnjeno leto pri zadnjem delodajalcu.

V ZDR-ju ne piše nič določenega, samo, da ta dodatek mora biti, višina se določi v kolektivni pogodbi dejavnosti.

LP
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Hotla sem napisat ZPIZ :). Pa sem se malo zatipkala.

LP
martinab
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a martinab »

To je člen iz naše kolektivne pogodbe Trgovina.

76. člen

Dodatek za delovno dobo

Delavcu pripada dodatek za delovno dobo najmanj v višini 0,5% od osnovne plače za vsako izpolnjeno leto skupne delovne dobe.
(2) Kolikor zakon, ki ureja delovna razmerja, dodatek na delovno dobo uredi drugače, morata pogodbeni stranki v roku 3 mesecev od uveljavitve uskladiti določbe te kolektivne pogodbe glede dodatka na delovno dobo.
(3) Pri uveljavljanju pravice iz prvega odstavka se v delovno dobo vštevajo izpolnjena leta delovne dobe, ki jih je delavec prebil na delu, ali v delovnem razmerju doma oziroma v tujini, ali pri opravljanju samostojne dejavnosti, ki so ustrezno potrjena z vpisom v delovno knjižico.
(4) Dokupljena, beneficirana in posebne zavarovalne dobe ne štejejo kot dobe pri uveljavljanju dodatka na delovno dobo.

Glede na to to da delodajalec sam z novim zaposlenim sklene pogodbo in računovodstvo pri tem ne sodeluje me zanima kako naj se glasi člen v pogodbi, da bi to pomenilo da dogovorjeni znesek bruto plače za preteklo delovno dobo ta dodatek že vključuje.

Lp,
Odgovori