Osebni račun in s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Amber
Novinec
Novinec

Osebni račun in s.p.

Odgovor Napisal/-a Amber »

Pozdravljeni,

na vašem forumu sem zasledila ogromno pametnih odgovorov, prebrala dosti debat, na svojo težavo pa na žalost nisem našla odgovora, zato sem se odločila, da napišem še jaz.

Pred dvema mesecema sem odprla ''popoldanski s.p.'' nisem zavezanec za DDV, gre za spletno trgovino. Dobavitelja izdelkov imam iz Velike Britanije in težava se pojavi pri plačevanju njihovih računov. Namreč, plačila morajo biti v funtih, v primeru da so v evrih, si oni obračunajo svojo dodatno provizijo zaradi menjalniškega tečaja, ki lahko v 2 dneh zelo zaniha. Ker sem na začetku poslovanja, na poslovni račun v tem trenutku še nimam nobenih prilivov in kreditne kartice Vise (ki bi rešila vse probleme v zvezi s tujo valuto) tako ne morem dobiti, v Angliji pa Vise Electron (ki jo tako obširno uporabljamo pri nas) ne sprejmejo. Tako mi preostane direktno papirno nakazilo preko banke s poslovnega računa, kar me je nazadnje stalo ogromno v primerjavi z nakazanim zneskom (12,5€ provizije papirnega naloga + 4,14€ samo za polog funtov na poslovni račun = občutno preveč).

Glede nakazovanja tuje valute sem se pozanimala v večih poslovalnicah in dobila različne odgovore, od tega da mora biti nakazilo vedno izvedeno s poslovnega računa do tega, da to ni potrebno, saj naj bi s.p. razpolagal z vsem svojim premoženjem, kar sledi po njihovi razlagi, da bi lahko nakazilo izvedla tudi z osebnega računa in se tako izognila njihovim velikim provizijam (provizija bi bila potem zanemarljivo majhna in zame ugodna). Zdaj pa se poraja vprašanje, ali je to s strani DURSA pravno legalno? Kakšna je poslovna praksa?

Še to, znesek nakazila bo verjetno vedno večji kot 420€ (toliko, kot sem zasledila, da je meja gotovinskega poslovanja za sp.). Problem je samo zaradi tega, ker gre za funte in ne €.

Upam na pomoč...
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Vsekakor lahko nakazujte tudi z osebnega računa. Ste s.p. in prosto razpolagate z denarjem.

Napačne informacije dajajo ponavadi banke, ker želijo zaslužiti.

Kar se tiče DURS-a je potrebno le pravilno evidentirati pretok denarja med gospodinjstvom in s.p.-jem.
Amber
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Amber »

Se pravi, da znesek ni omejen. Važno je le, da je zavedeno?

Če je temu tako, potem ste mi bili res v veliko pomoč! Da pa banke služijo, je pa res. Res pa je tudi, da s svojimi odgovori zavajajo, kar mi ni niti najmanj všeč, glede na to, da jim prepuščamo opravljanje s svojimi financami.

:(
Odgovori