Odobren imamo kredit s subvencijo obrestne mere (preko Podjetniškega sklada) v višini 150.000 eur. Črpamo ga lahko v več delih. Zanima me, kako se takšen kredit pravilno knjiži oz. prikazuje v bilanci? Ali se knjiži samo črpan kredit (60.000 do sedaj) ali v celotni višini (to je 150.000) ?
Hvala za pomoč in lep pozdrav vsem.
knjiženje kredita
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: knjiženje kredita
Mislim da morate vpisati v bilanco samo črpani del, če ga ne boste vsega črpali na enkrat.
Na kateri konto to poknjižite je odvisno ali je dolgoročni ali kratkoročni.
Npr. Mi ko dobimo od banke odobren kredit in ga črpamo v več delih ga knjižimo takrat ko ga prejmemo na račun v takšnem znesku kot je narejeno nakazilo od banke. Mislim da je pri vas isti primer.
Mogoče naj še kdo da kakšno mnenje.
Na kateri konto to poknjižite je odvisno ali je dolgoročni ali kratkoročni.
Npr. Mi ko dobimo od banke odobren kredit in ga črpamo v več delih ga knjižimo takrat ko ga prejmemo na račun v takšnem znesku kot je narejeno nakazilo od banke. Mislim da je pri vas isti primer.
Mogoče naj še kdo da kakšno mnenje.
se strinjam z bojčo, z dodatkom, da neizkoriščeni del knjižite na izvenbilančno evidenco.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Mi imamo tak kredit, ki smo ga črpali glede na potrebe in predhodne dokaza za kaj bomo koristili. In smo ga knjižili glede na črpanje in ne vsega odobrenega zneska naenkrat. Tudi obresti tečejo na podlagi črpanega kredita in ne celega zneska odobrenega kredita. Sem pa dala na dolgoročne obveznosti na konto 972___. Kredit smo namreč vzeli za dobo sedmih let.
Ja, tudi jaz sem knjižila na 972_ samo črpani del, ampak nisem bila prepričana, če ni treba kam knjižiti še nečrpani del. Zdi pa se mipametno, da bi ga knjižila izvenbilančno.
Hvala za pomoč.
Hvala za pomoč.