Smo podjetje, ki izvajamo montažne storitve. Za izvedbo montaže nam poleg zaposlenih pomagajo kooperanti. Za vse organiziramo in plačamo prehrano mi.
Ko gre za tujino ni problema za poračunat prehrano pri zaposlenih, ker za določene procente zmanjšamo dnevnice. Ko pa gre za domovino nikjer ne piše za koliko se zmanjša dnevnica v primeru potovanja nad 12 ur in plačila kosila ( s strani podjetja) - ali zaposlenemu sploh pripada dnevnica.
Kako pa s kosili ki jih plačamo kooperantom. Kam naj to knjižim? Pod reprezentanco - vendar mislim da to ni najbolj pravilno.
Za vsak odgovor in predlog bom hvaležna.
Lep pozdrav J.
prehrana za kooperante
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: prehrana za kooperante
Menim, da monterji niso upravičeni do dnevnic, saj je takšna njihova narava dela. Med službenim potovanjem in terenskim delom je razlika.
Fantje imajo zaposlitev z naravo dela projektiranje in samo občasno opravijo montažo na terenu ali pa kontrolo montaže. Zto im izplačamo dnevnico.
LP
Barbara
LP
Barbara
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kooperanti si verjetno sami v svojih poslovnih kot davčnih obračunih tudi izkazujejo malico, zato bi bilo smiselno, da jo vključijo v svoj račun. Dvomim, da so tako pošteni, da si je ne obračunavajo v kolikor jim jo nekdo plača. Povračilo prehrane je vezano na zaposlitev (povračilo stroškov dela) in oni so za vas neko drugo podjetje (podjetnik). Globalno bi bil tako lahko en strošek upoštevan dvakrat, pri vas in pri njih.
Tako je moje mnenje.
Tako je moje mnenje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mirko,
ali je torej pravilno, da se hrana za kooperante tolmači kot reprezentanca ?
Kako bi bila pravilna obravnava prehrane/dnevnice/malice v knjigah kooperantov ?
Zanima me, kako se taki dogodki pravilneje obravnavajo... Lp
ali je torej pravilno, da se hrana za kooperante tolmači kot reprezentanca ?
Kako bi bila pravilna obravnava prehrane/dnevnice/malice v knjigah kooperantov ?
Zanima me, kako se taki dogodki pravilneje obravnavajo... Lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kooperant ni z vami v delovnem razmerju. Kooperant je lahko fizična oseba ki opravlja dejavnost (s.p.), drugo podjetje, s katero (imi) sklenete pogodbo o sodelovanju. Kooperanti so upravičeni do povračila teh stroškov v podjetjih, v katerih so zaposleni, oziroma so upravičeni do povračila kot nosilci dejavnosti.
To po mojem tudi ne more biti strošek reprezentance. To bi lahko bil le strošek pogostitve, ko s kooperntom sklepata posel.
Te pravice so pravice iz delovnega razmerja, vi s kooperanti poslovno sodeljujete in vaše sodelovanje nima nič opraviti z določili ZDR. Te stroške bi po mojem razmišljanu morali definirati v pogodbi o sodelovanju in jih upoštevati v ceni.
Obstaaj pa nevarnost, da imjo ta pogodbena razmerja znake delovneg razmerja, v kolikor delajo z vašimi sredstvi in jim vi določate čas in njihovo organiziranost dela, še posebej, če delajo le za vas daljše obdobje.
Če zadevo obravnavate v smislu podjemne pogodbe, kjer te stroške lahko povrnete le, če ji ta vključi v sam obračun, vam bo verjetno zadeva bolj jasna. To vprašanje se je namreč na forumu že mnogokrat pojavilo.
Sicer preberite moj predhodni odgovor in prosim še za kakšno dodatno mnenje.
To po mojem tudi ne more biti strošek reprezentance. To bi lahko bil le strošek pogostitve, ko s kooperntom sklepata posel.
Te pravice so pravice iz delovnega razmerja, vi s kooperanti poslovno sodeljujete in vaše sodelovanje nima nič opraviti z določili ZDR. Te stroške bi po mojem razmišljanu morali definirati v pogodbi o sodelovanju in jih upoštevati v ceni.
Obstaaj pa nevarnost, da imjo ta pogodbena razmerja znake delovneg razmerja, v kolikor delajo z vašimi sredstvi in jim vi določate čas in njihovo organiziranost dela, še posebej, če delajo le za vas daljše obdobje.
Če zadevo obravnavate v smislu podjemne pogodbe, kjer te stroške lahko povrnete le, če ji ta vključi v sam obračun, vam bo verjetno zadeva bolj jasna. To vprašanje se je namreč na forumu že mnogokrat pojavilo.
Sicer preberite moj predhodni odgovor in prosim še za kakšno dodatno mnenje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Strinjam se z g. Mirkom. Po moje bi morali to prehrano prefakturirati kooperantu s predpostavko, da imate z njim sklenjeno pogodbo. Mislim, da strošek reprezentance to ni.
LP
LP