ODPRAVNINA IN NEIZRABLJEN DOPUST

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sopot
Nov član
Nov član

ODPRAVNINA IN NEIZRABLJEN DOPUST

Odgovor Napisal/-a sopot »

Pozdravljeni,

zanima me, kako ravnati v situaciji, ko se zaposleni delno upokoji (50%) in dela (50%). Zanima me, ali mu v primeru delne upokojitve pripada odpravnina ob upokojitvi in če, ali morda samo v deležu ter ali je upravičen do izplačila odškodnine za neizrabljen letni dopust.

Hvala za odgovor in vsem lep da.
Tejca
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: ODPRAVNINA IN NEIZRABLJEN DOPUST

Odgovor Napisal/-a adut »

Mislim, da mu odpravnina ne pripada.
Prepričana sem, da mu ne pripada odškodnina za neizkoriščen dopust - 166. člen ZDR.

Mirjana
sopot
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a sopot »

Pozdravljeni,

v priročniku Obračun plač in delovna razmerja sem našla naslednjo tezo: "Če se delavec delno upokoji, ima pri delodajalcu, pri katerem mu je prenehala pogodba o zaposlitvi in je sklenil novo pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, pravico do odpravnine v sorazmernem delu." Ali to v mojem primeru pomeni, da mu pripada polovica odpravnine? Prav razumem? Problem pa je tudi v tem, da če mu izračunam celotno odpravnino, bo to znesek nad uredbo in je tako v tem delu podvržen plačilu davka in prispevkov, če pa je to le polovica, bo to znesek pod uredbo.
Zame je to res malce kočljiva situacija, zato vas res prosim še za kakšno mnenje.
Problem pa je resnično tudi v tem neizkoriščenem dopustu. Kako naj delavcu razložim, da mu odškodnina ne pripada, ko ima od nekje informacijo, da mu.

Najlepše se zahvaljujem vsem, ki se bodo potrudili in mi odgovorili.

Lep pozdrav,
Tejca
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Aha, v bistvu mu delovno razmerje preneha in on sklene novo pogodbo.
Glede na to, da mu prejšnja pogodba preneha, bi bil delavec verjetno upravičen do obojega. Jaz bi poklicala na inšpekcijo za delo in jih vprašala, kaj je prav. Glede obdavčitve odpravnine pa bi poklicala na davčno.
Mirjana
Odgovori