S tujim podjetjem iz EU se dogovarjam za neke vrste zastopništvo njihovih izdelkov v Sloveniji.
Izdelkov iz te države ne bi dobavljal v Slovenijo (račun za izdelek bi izstavili oni), ampak bi bila moja naloga le iskanje strank.
Od vsakega prodanega proizvoda bi mi nakazali določen odstotek od zneska.
V zvezi s tem me zanima naslednje:
1.) Ali naj - glede na to, da sem redno zaposlen - to dejavnost opravljam kot dopolnilno dejavnost (popoldanski s.p.) ali se morda bolj splača delati po pogodbi? Gre za izredno drage produkte, tako da je pričakovano število kupcev na leto nizko (tri do pet).
2.) Ali je za opravljanje takšne dejavnosti v primeru popoldanskega s.p.-ja potrebno imeti registriran poslovni prostor (z gasilnim aparatom, prvo pomočjo, evakuacijski načrt itd.), kljub temu, da ga dejansko ne potrebujem?
3.) Ali moram imeti v primeru popoldanske/dopolnilne dejavnosti nujno odprt poslovni račun ali bi mi lahko tuje podjetje nakazovalo denar na moj osebni bančni račun?
4.) Primer: stroj stane 10.000 eur, DDV je 1.900 eur, znesek na računu, ki ga bo izstavilo tuje podjetje, je 11.900 eur. Ali je - glede na zgornje podatke - logično, da se moj odstotek od prodanega izdelka računa od neto ali od bruto zneska?
5.) Ali bi imel zaradi dodatnega dohodka morda kakšne težave pri najemu stanovanjskega kredita v bližnji prihodosti (v letu 2010 ali 2011), če bi bil previsok?
hvala za vaše odgovore. lp.
zastopništo za podjetje iz tujine
Moderator: Mirko Zbačnik