Delo prek drugega s.p.-ja ali lasten s.p.?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zmajaz
Novinec
Novinec

Delo prek drugega s.p.-ja ali lasten s.p.?

Odgovor Napisal/-a zmajaz »

Pozdravljeni,

potrebovala bi nasvet za naslednjo situacijo:

da ne bi odpirala svojega s.p.-ja (ker sem predvidevala, da bom tako imela večje stroške), sem se zaposlila v tastovem s.p.-ju in zdaj prek njega izstavljam mesečne račune agenciji, s katero sodelujem. Tast je zavezanec za ddv, zato potem zadeva izgleda tako, da se mi od zaslužka najprej odbije 20% ddv (ne morem ga prišteti k zaslužku, ker je žal pač tak dogovor z agencijo, da mi zaradi tega ne plačajo več, kot če bi delala prek avtorske pogodbe), ostanek pa se razdeli na mojo plačo in prispevke (pokrijem tudi prispevke delodajalca, da tast nima z mano dodatnih stroškov).

Zdaj me pa zanima, če mi ve kdo svetovati, ali bi se mi morda vendarle bolj splačalo imeti lasten s.p. (z normiranimi stroški, ker je moja dejavnost taka, da dejanskih stroškov praktično nimam), kjer NE bi bila zavezanka za ddv?

Če navedem recimo enega višjih računov:
znesek računa 2481,83 eur, od tega se odbije 413,64 eur ddv in 894,99 eur za prispevke in dohodnino ---- ostane izplačilo (neto plača z malico): 1175,54 eur

Pa še eno vprašanje - imam pravico zaradi starševstva koristiti skrajšani delovni čas, kjer mi država plačuje prispevke za 4 ure, za 4 ure pa naj bi si sama. Pa me zanima, če bi se mi kot s.p.-ju to sploh kaj poznalo, glede na to, da se prispevki obračunavajo glede na dohodek, ne na št. ur? Bi dejansko plačevala kaj manj prispevkov?
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Re: Delo prek drugega s.p.-ja ali lasten s.p.?

Odgovor Napisal/-a bpp »

Pozdravljena,
jaz bi se vsekakor odločila za svoj s.p.
Z odprtjem svojega s.p.-ja ne bi smela preseči 22.800€ letno, da ne bi imela previsokih prispevkov oz. da ne bi tudi sama zapadla v identifikacijo za DDV....
sicer bi pa lahko poslovala brez računovodstva in uveljavljala normirane stroške, ker predvidevam, da opravljaš čisto storitveno dejavnost:
okvirni izračun , 1. varianta
22.800,00€ -25% normirani stroški = 17.100€ - plačani prispevki cca 3.960€ = 13.140€ osnova za dohodnino......
davek (dohodnina ob upoštevanju osebne olajšave) cca 1.900€.....
tvoj ostanek na letni ravni bi tako znašal 16.940€.......tvoja končna obdavčitev skupaj s prispevki bi bila le 25,7%
okvirni izračun , 2. varianta
lahko se seveda odločiš za polovični delovni čas, če izpolnjuješ pogoje, in v tem primeru plačaš prispevkov le 1.980€ (če nisi nič na bolniški za otroka),
davka(dohodnine) pa 535€ več......tvoj ostanek na letni ravni bi tako znašal 18.385,00€......tvoja končna obdavčitev skupaj s prispevki bi bila le 19,4%.

Seveda bi potrebovala še kakšen nasvet za še ugodnejše rešitve, ampak bodi zaenkrat dovolj....
zmajaz
Novinec
Novinec

Super - najlepše hvala za odgovor, pa še s podrobnimi izračuni ste se potrudili :) To je pa res bistveno večji ostanek - zdaj mi namreč ostane manj kot 50 % zaslužka, kar se mi zdi obup.
Pa glede na to, da lahko dam v olajšavo zdaj že 2 otroka, bo ostanek še večji.

22.800 eur letno pa skoraj zagotovo ne bi presegla, ker sem eno leto, ko sem res veliko delala, prišla na 24.500, zdaj imam pa dva mala otroka in ne morem, niti ne nameravam tako veliko delati.

Moja dejavnost je pa res čisto storitvena, ukvarjam se namreč s prevajanjem, zato nimam praktično nobenih dejanskih stroškov in se mi splača uvaljavljati normirane. Pa če ne rabim računovodstva, potem še tu prihranim - verjetno bi lahko zadevo obvladala kar s spletnim programom e-računi.

Je pa zanimivo, da sem že takrat na začetku, ko sem se odločala, kaj bi, spraševala enega računovodjo, kaj se mi bolj splača, pa mi je rekel, da ta varianta prek drugega s.p.-ja. Očitno se nisem obrnila na pravi naslov in sem dobila slab nasvet.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Preden se vključim v klepet, bi bpp povprašala kako je prišla do zneska 22800€: prag za vključitev v sistem DDV je 25.000????

Kar pa se tiče prispevkov za socialno varnost po 1. varianti (če upoštevate da bo zavarovalna osnova v letu 2010 na podlagi podatkov za leto 2009) bo zavarovalna osnova 17.100, in zavarovalni razred (za primerjavo tisti, ki velja v letu 2009) od 16.697 do 25.045 in mesečno osnovo 1.286,21. Tako bi znašali prispevki mesečno cca 491€.

lp
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bpp »

Simulacijo sem delala na prihodnje leto in ocenila cenzuse za prehod v višje zavarovalne osnove......
gospa menda sprašuje za leto 2010.....če se šele odloča.....
če se bo tega lotila letos, je cenzusi tako ne bodo tepli....
zmajaz
Novinec
Novinec

Ja - zaenkrat sem še itak na porodniški, tako da bi začela s svojim s.p.-jem komaj tam nekje aprila leta 2010.
zmajaz
Novinec
Novinec

Sem zdaj še sama poskusila narediti par izračunov prek e-davkov in ugotovila, da če uveljavljam polovični delovni čas in dam v olajšavo še dva otroka, bi bila pri dohodku 22.800 eur moja končna obdavčitev skupaj s prispevki celo samo okoli 14% - torej bi mi od zaslužka ostalo 86%, zdaj mi pa ostane manj kot 50% - razlika je torej ogromna in sploh nimam več kaj razmišljati. Sicer je pa pravzaprav logično, da mi mora ostati več, če mi od zaslužka ni treba trgati ddv-ja, pa še 25% normirane stroške lahko uveljavljam.

Najlepše hvala še enkrat za nasvete! :)
Odgovori