Izločitev ukradenega LCD-ja iz osnovn.sredstev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Izločitev ukradenega LCD-ja iz osnovn.sredstev

Odgovor Napisal/-a zalaaa »

pozdravljeni.
S.p.-ju so avgusta ukradli LCD. Nabavljen je bil 9.6.09 za 800 eur, 50% amort. st. Popravek vrednosti je zdaj 513 eur. Neodpisana vrednost pa 366 eur. Amortizacijo sem poknjizila do konca-do meseca avgusta 2009. LCD se ni zamortizitran. Mesecna amortizacija v avgustu je bila 36 eur.

ali je moj primer knjizenja pravilen. :idea: :?:

0400 sem knjizila kredit 800 eur
0500 debet 800 eur
72000 debet 366 eur
05000 kredit 366 eur

Obračun DDV-ja nisem naredila, ker smo se tako dogovorili s stranko. Kaksna je razlika pri knjizenju, ce je osnovno sredstvo ze zamortizirano ali pa če še ni?

Hvala za nasvete, pozdrav :)
Zivljenje je lepo! :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Izločitev ukradenega LCD-ja iz osnovn.sredstev

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

zalaaa napisal/-a: 0400 sem knjizila kredit 800 eur
0500 debet 800 eur
72000 debet 366 eur
05000 kredit 366 eur
Po vsej verjetnosti je bila nabava v letu 2008, glede na podatek o knjigovodski vrednosti.

Knižbe so načeloma prave - načeloma - vrstni red je glede razumevanja poteka knjižb tudi važen.

V vašem primeru knjižimo krajo in imamo fazo "odpisa" in nato še "izločitve".

Odpis:
zalaaa napisal/-a:72000 debet 366 eur 05000 kredit 366 eur
Prevrednotovalni odhodek predstavlja v tem primeru knjigovodska vrednost OS v trenutku odtuitve.

Izločitev iz evidence:
zalaaa napisal/-a:0400 sem knjizila kredit 800 eur 0500 debet 800 eur
Razlika, če je OS že amortizirano je v tem, da če razknjižimo tako OS ni prevrednotovalnega odhodka, ker je tako OS že prek amortizacije prešlo na naše poslovne učinke V tem primeru knjižimo le izločitev.

V kolikor sredstvo prodate, predtavlja razlika med knjigovodsko in prodajno vrdnostjo lahko prednotovalni prihodek (če je prodano po višji ceni) ali odhodek (če je prodano po njiži ceni, z izgubo).

DDV popravljate skladno s pravilnikom o izvajanju ZDDV, v kolikor ni bilo porabljeno za poslovne namene, ne razumem pa, kaj ima pri tem stranka?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori