Račun fizični osebi za elektroinštalacije.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Smo firma, registrirana za to dejavnost in DDV zavezanec. V IKS-u št. 7-8/2003, na strani 113 je članek (sicer govori o stavbnem pohištvu), kjer v odgovoru DURS pojasnjuje, da je znižana stopnja le za opremo, ki je ne proizvajamo sami. Na koncu je še mnenje (avtorice, Nuše Zalokar), kjer se z navedenim ne strinja. Večino opreme nabavljamo, le del je naše. Vse storitve so pod »pravo« klasifikacijo. Pojasnjuje, da sta dovolj pogoja, da je:
- storitev opravljena na stanovanjskem objektu in
- investitor naročnik gradbene opreme.

Če bi se ravnal po navodilih DURS-a, bi moral ločiti nabavljeno opremo od "naše", vendar po razlagi avtorice to ni dopustno; napačna razlaga SKD ter neenakopraven položaj na trgu.

Ravnamo pav, če obračunamo DDV v višini 8,5%?

Lepo jesen vsem!

Mirko
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rina »

Mene ta tematika rudi zanima. Knjižim za elektro inštalacije s.p., in so do sedaj vsem obračunavali 20% za material in storitve, ne glede na to če gre za fizično ali pravno osebo.Lastnik s.p. pravi da mu je na davčni rekla da tako mora obračunavati.
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

V zvezi s tem je bil sprožen ustavni spor. Mislim, da je v novem pravilniku sedaj vse v zvezi z gradnjo stanovanjskih objektov fizičnim osebam po 8,5% do leta 2007. Tako je rekla Zalokarjeva na seminarju maja letos.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala, spremljal sem tematiko glede ustavnega spora. Namreč tudi sam sem nabavil oprema (in to ravno okna) od večjega proizvajalca in so mi obračunali DDV v višini 8,5 %, ne glede nato, da so sami proizvajalec.

Glede davčnih uslužbencev ne bi zgubljal besed; le to, kar se strokovnosti in svetovanja kam naj se obrnem, imam mogoče srečo z njimi. To ni reklama, referentke, s katerimi poslujem so zaenkrat glede nasvetov super.

LP, Mirko
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju ZDDV (Ur.list 45/04), 6.člen: "Med storitve gradnje, obnove in popravila stanovanjskih objektov se, ne glede na uvrstitev tovrstnih storitev v standardno klasifikacijo dejavnosti, uvršča tudi vgradnja stavbnega pohištva, ki ga izdela sam izvajalec storitve." Če to kaj zraven paše. LP Alena
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ups, hvala! Seveda, pa še kako paše. Vsa prejšnja debata je temelijla na prejšnjem pravilniku.

Mirko :oops:
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rina »

Ne vem če elektro inštalacije tudi spadajo v to kategorijo kot vgradnja stavbnega pohištva? Menda je razlika če je groba oz. fina montaža. Ali ima še kdo kakšne izkušnje z to dejavnostjo. Za fizične osebe DDV 20% ali 8,5%?
Npr. Adaptacija kopalnice - kuhinje 8,5%; samo zamenjava vtičnic in podobno 20%????
:???:
Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal kaltrzic</i>
<br />Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju ZDDV (Ur.list 45/04), 6.člen: "Med storitve gradnje, obnove in popravila stanovanjskih objektov se, ne glede na uvrstitev tovrstnih storitev v standardno klasifikacijo dejavnosti, uvršča tudi vgradnja stavbnega pohištva, ki ga izdela sam izvajalec storitve." Če to kaj zraven paše. LP Alena
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Ste navedli pravi podatek o UL?! Ali se mi že meša, mogoče.

LP, Mirko
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Menda sem, uradni list 45 z dne 29. 4. 2004, člen 6, popravki pravilnika po URL 17 z dne 24.2.2004, 59. člen. Zato sem napisala, če kaj paše, ker res govori samo o stavbnem pohištvu. Mogoče zato, ker so bili pri napačni razlagi davčnih inšpektorjev glede priznavanja materiala lastne izdelave za vgradnjo v stanovanjske hiše predvsem mizarji na udaru (okna, vrata) - o drugih ni bilo govora, mogoče jim ne pride na misel, da tudi elektromaterial nekdo lahko sam dela in vgrajuje. Tisti popravek govori samo o stavbnem pohištvu. LP Alena
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Da, spremljal sem polemiko v internem glasilu večjega podjetja, ki med drugim proizvaja tudi okna in vrata. Podjetje je sodelovalo tdudi pri že omenjenem ustavnem sporu. Verjetno so se v besedilu zato usmerili le na te proizvajalce.

HVALA

Mirko
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Alena, sem našel tudi to dopolnilo pravilnika, ki sem ga "založil" v PC-ju. Ob prebiranju 59. člena se mi zdi popravek naveden v 6. točki nekoliko čuden, ker v 59. členu ni govora le o stavbnem pohištvu. Res mi ni jasno, zakaj je tu povdarjeno le stavbno pohištvo, če vemo, da je v stanovnjih še vrsta drugih "pripadajočih delov", ki niso nikjer točno definirani, a so ravno tako sestavni del zgradbe (vodovod, elektriko, ogrevanje, ...).

Mirko
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Da se malo pohecam: najbrž je to napisano zato, ker tisti, ki je sestavljal predpis, še ni nobene bajte naredil. Še niso jemali, da zna elektroinštalater kakšen kos opreme sam narediti. So bili pa najbrž mizarji edini, ki so v tej zvezi "padli na kapsel" in so se zato "v luft vrgli".
Lep pozdrav Mirku in vsem na forumu. MENI SE DANES NIČ VEČ NE LJUBI. DOST MAM! Alena
Odgovori