malica

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
teja_m
Začetnik
Začetnik

malica

Odgovor Napisal/-a teja_m »

Zanima me koliro ur mora delati delavec na dan, da mu pripada malica? Ali je to 4 ure ali manj? v katerem zakonu je to točno objavljeno-vedeti moram namreč točen zakon?
Hvala.
teja
ors
Računovodja
Računovodja

Re: malica

Odgovor Napisal/-a ors »

Delati mora 4 ure. Zakon o delovnih razmerjih in Kolektivna pogodba
LP
dziger
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dziger »

kolektivna pogodba dejavnosti + ZDR + tarifne priloge kolekt. pogodb

Do prehrane oziroma povračila so upravičeni delavci, ki so zaposleni vsaj za polovični delovni čas oz. najmanj 4 ure
primzy
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a primzy »

Pri upravičenosti do prehrane bi dodal, da v primeru če je nekdo zaposlen manj kot
50-odstotno (npr. 30 %) mu tudi pripada vsaj 30 % prehrane in še to ob predpostavki,
da ima delovni čas razporejen premo-sorazmerno. V primeru, pa da ima delovni čas
razporejen nesorazmerno in dela ob določenih dnevih več kakor 4 ure mu za ta dan pripada
celotna prehrana. Če pa dela več kakor 8 ur pa mu pripada še glede na kolektivno
pogodbo za vsako uro dodatek prehrane.
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a jernejko »

primzy napisal/-a:Pri upravičenosti do prehrane bi dodal, da v primeru če je nekdo zaposlen manj kot
50-odstotno (npr. 30 %) mu tudi pripada vsaj 30 % prehrane in še to ob predpostavki,
da ima delovni čas razporejen premo-sorazmerno.
S tem se ne strinjam saj v kolektivnih pogodbah piše, da malica pripada, če si na delu vsaj 4 ure. Če si maj ti pač malica ne pripada.
Primzy ne vem od kod si vzel ta podatek, če veš v kateri kolektivni pogodbi al pa zakonu to piše prosim napiši.
primzy
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a primzy »

Jernejko najprej sem razmišljal drugače, če nekomu pripada po 10. urah dela dodatno še
prehrana po davčni uredbi in je dodatek specificiran "na uro" ne vidim razloga zakaj
ne bi tudi za deležne zaposlene(kjer kolektivna pogodba ali drug predpis ne določa natančneje)
upošteval vsaj povračilo "na uro" - oz. vzporeden sistem s procentnim deležem zaposlitve
posameznika. To je moj prvi argument

Moj drugi argument je ta, da ni točno napisano (če kje je me prosim popravi), da nekdo ni
upravičen do prehrane, če dela krajši delovni čas od polovičnega. Napisano je le, da je zaposleni
upravičen do CELOTNE prehrane v primeru, da dela polovični delovni čas ali več.

Moj tretji argument pa je primer Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki
v 98. členu zaposlenemu predpisuje celotno povračilo stroškov, NE GLEDE na delež zaposltive.

Moj četrti argument, ki sledi iz gornjih pa je, da če zadeva ni jasno opredeljena v predpisih, da velja pravilo, ki se ga v ZDR večkrat navaja: "kar je ugodnejše za delavca" - torej se v tem
primeru delavcu povrne za stroške prehrane.

lp
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a jernejko »

Primzy

Glede po koliko urah ti pripada malica je ponavadi napisano v KP in v večini jih piše, da če dela vsaj 4 ure mu pripada nadomestilo za malica. kp za dejavnost vzgoje in izobraževanja je po moje izjema. Če pa dela več kot 10ur pa mu za vsako uro pripada še določen dodatek zopet glede na kp. Če pa ni je navedeno v zakonu navedeno kaj delavcu pripada če dela manj kota polovični delovni čas pa mu očitno nič ne pripada.
Odgovori