Začetniške težave

Moderator: Mirko Zbačnik

amater74
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Začetniške težave

Odgovor Napisal/-a amater74 »

Vsak čas mam namen končati ekonomski faks zato me je zelo sram priznati, da o računovodstvu niti približno ne vem toliko, kot bi moral. Upam, da mi bo na ta vprašanja kakšna dobra duša vseeno odgovorila.

1. Ali se dnevnice, kilometrina in podobno knjžijo samo v knjigo prihodkov in odhodkov ali pa tudi v knjigo prejetih oz. izdanih računov

2. Kateri so potrebni obrazci ki jih je potrebno nesti na davčno upravo za izplačilo plač zaposlenim pri s.p.. Je to samo plačilna lista ali pa tudi Obrazec 1 in obrazec za davek na izplačane plače

3. Ali se parkirni listki MOL lahko knjižijo v stroške.

Saj pravim, amater.
Bina1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Bina1 »

Se čisto strinjam,da po diplomanat ekonomije,nima prav veliko pojma o računovodstvu kljub temu, da naj bi imeli tudi ta predmet.

Vprašanja so me malo zbegala, saj mi ni čisto jasno ali se nanašajo na d.o.o. ali s.p. Med njima je kar precejšnja razlika.
Zaenkrat lahko s.p. še vedno vodi samo knjigo prihodkov in odhodkov (enostavno knjigovodstvo), medtem ko morajo druge družbe voditi glavno knjigo s knjigama prejetih in izdanih računovo (dvostavno knjigovostvo). S 1.1.2005 bodo morali tudi s.p. voditi dvostavno knjigovostvo.

1. Potni stroški ne spadajo med prejete oz. izdane račune. Se jih pa knjiži pri s.p. v knjigo prihodkov in odhodkov.

2. Na davčno je potrebno poslati tudi obrazec za davek na izplačane plače.Obrazec 1 pa mislim, da ni več potrebno.

3. Pri s.p. gre lahko parkirni listek v strošek (knjiga prihodkov in odhodkov), pri drugih družbah pa se mora nanašati na službeno pot in se parkirnina povrne preko obračuna potnega naloga.

Poskušala sem čim bolj enostavno odgovoriti in upam, da kaj pomaga. Ker so v računovodstvu stvari zelo specifično določene, je splošne odgovore težko dati. predlagam, da pogledaš tudi v Slovenske računovostke standarde, Pravilnik o vodenju prihodkov in odhodov za s.p., Zakon o gospodarskih družbah, ...

Želim ti uspešen zaključek šolanja

lp, Bina
amater74
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a amater74 »

Uf, temu pa se reče hiter odgovor. Pričakoval sem ga tko nekako v dveh dneh.
Zadeve se nanašajo na s.p., verjamem, da nisem bil dovolj natančen.

Hvala, Bina. Bom kdaj še kej vprašal.
bojana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bojana »

Dopolnilo k odgovoru:

pod.2 Obrazec 1 je potrebno poslati na občino v primeru da ima s.p.zaposlene delavce drugače pa samo obračun prispevkov za s.p.

Lep pozdrav Bojana
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

občino??
A mislite slučajno na DURS (davčno)?

Gorazd
bojana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Ja mislim na davčno (Durs) katere so preoblikovali iz občine (včasih je bila vse skupaj občina).

Oprosti če sem se narobe izrazila

Lp, Bojana:)
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Manca »

Halo!
Imam eno kratko vprašanje - parkirni listek.
Ali ga lahko dam direktno v blagajno ali moram napisat
potni nalog?
Smo s.p. in imamo dvostavno knjigovodstvo.

Manca
bojana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Lahko ga daš v blagajno samo opremi ga z vsemi tvojimi podatki o firmi kajti če tega ne vsebuje ga ne moreš imeti za strošek. Najlažje je če parkiraš na conah za eno uro da kupiš parkirne liste na bencinski črpalki, zahtevaš račun in potem ko uporabiš listeh samo zraven napiši npr. nabava obrazcev, odhod na ZZZS.....

Lp, Bojana
sbolha
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a sbolha »

Pozdravleni!
Kam V KPO vpišemo strošek za parkirnino, Ali je prav, da pod Drugi stroški št. 27 kamor vpišemo prehrano, kilometrino, dnevnice, delovno obleko in obutev,
Še eno vprašanje, Kam vpišeno strošek tečaja tujege jezika. Pod 27 ali pod Stroške drugih storitev št. 21.
Hvala za odgovor vsem, ki se boste potrudili.

Iva
taši
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a taši »

Hojla Iva!

Prav je, da strošek parkirnine vpišeš pod druge stroške, pa tudi tečaj tujega jezika lahko vpišeš tja. Vsaj jaz sem si izobraževalni tečaj vpisala tja.

LP:)
taši
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a taši »

Joj, sem pa pozabila nekaj vprašat. Zaradi začasnega povečanja dela sem za določen čas dveh mesecev zaposlila delavca. Nimam nobene prakse s tem. Kako je s plačilnimi listami, katere obrazce rabim, kako je z davki, prispevki... Predvsem kdaj in kam moram jaz vse to nakazat... Do 15. v mesecu ali na dan izplačila plače? Ma, nimam kej preveč pojma o tem.
Če je to mogoče pomemben podatek, naj povem, da sem s.p., storitve, enostavno knjigovodstvo.

Hvala!:oops:
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Potrebujete Obrazec 1 in Obračun davka na plače, ki ju dostavite hkrati s plačilno listo na davčno najkasneje na dan izplačila plače.
Davke in prispevke od plače se nakazuje na konte:
2030x - dohodnina, davek na plače, prisp.za zaposl.iz in na plačo, prisp.za starš.varstvo iz in na plačo in prispevek za dodatno izobraževanje;
2031x - prispevek za PIZ iz in na plačo
2032x - prispevek za ZZ iz in na plačo, prispevek za poškodbe na plačo.
LP Mirjana
Odgovori