Začetniške težave
Moderator: Mirko Zbačnik
Začetniške težave
Vsak čas mam namen končati ekonomski faks zato me je zelo sram priznati, da o računovodstvu niti približno ne vem toliko, kot bi moral. Upam, da mi bo na ta vprašanja kakšna dobra duša vseeno odgovorila.
1. Ali se dnevnice, kilometrina in podobno knjžijo samo v knjigo prihodkov in odhodkov ali pa tudi v knjigo prejetih oz. izdanih računov
2. Kateri so potrebni obrazci ki jih je potrebno nesti na davčno upravo za izplačilo plač zaposlenim pri s.p.. Je to samo plačilna lista ali pa tudi Obrazec 1 in obrazec za davek na izplačane plače
3. Ali se parkirni listki MOL lahko knjižijo v stroške.
Saj pravim, amater.
1. Ali se dnevnice, kilometrina in podobno knjžijo samo v knjigo prihodkov in odhodkov ali pa tudi v knjigo prejetih oz. izdanih računov
2. Kateri so potrebni obrazci ki jih je potrebno nesti na davčno upravo za izplačilo plač zaposlenim pri s.p.. Je to samo plačilna lista ali pa tudi Obrazec 1 in obrazec za davek na izplačane plače
3. Ali se parkirni listki MOL lahko knjižijo v stroške.
Saj pravim, amater.
Se čisto strinjam,da po diplomanat ekonomije,nima prav veliko pojma o računovodstvu kljub temu, da naj bi imeli tudi ta predmet.
Vprašanja so me malo zbegala, saj mi ni čisto jasno ali se nanašajo na d.o.o. ali s.p. Med njima je kar precejšnja razlika.
Zaenkrat lahko s.p. še vedno vodi samo knjigo prihodkov in odhodkov (enostavno knjigovodstvo), medtem ko morajo druge družbe voditi glavno knjigo s knjigama prejetih in izdanih računovo (dvostavno knjigovostvo). S 1.1.2005 bodo morali tudi s.p. voditi dvostavno knjigovostvo.
1. Potni stroški ne spadajo med prejete oz. izdane račune. Se jih pa knjiži pri s.p. v knjigo prihodkov in odhodkov.
2. Na davčno je potrebno poslati tudi obrazec za davek na izplačane plače.Obrazec 1 pa mislim, da ni več potrebno.
3. Pri s.p. gre lahko parkirni listek v strošek (knjiga prihodkov in odhodkov), pri drugih družbah pa se mora nanašati na službeno pot in se parkirnina povrne preko obračuna potnega naloga.
Poskušala sem čim bolj enostavno odgovoriti in upam, da kaj pomaga. Ker so v računovodstvu stvari zelo specifično določene, je splošne odgovore težko dati. predlagam, da pogledaš tudi v Slovenske računovostke standarde, Pravilnik o vodenju prihodkov in odhodov za s.p., Zakon o gospodarskih družbah, ...
Želim ti uspešen zaključek šolanja
lp, Bina
Vprašanja so me malo zbegala, saj mi ni čisto jasno ali se nanašajo na d.o.o. ali s.p. Med njima je kar precejšnja razlika.
Zaenkrat lahko s.p. še vedno vodi samo knjigo prihodkov in odhodkov (enostavno knjigovodstvo), medtem ko morajo druge družbe voditi glavno knjigo s knjigama prejetih in izdanih računovo (dvostavno knjigovostvo). S 1.1.2005 bodo morali tudi s.p. voditi dvostavno knjigovostvo.
1. Potni stroški ne spadajo med prejete oz. izdane račune. Se jih pa knjiži pri s.p. v knjigo prihodkov in odhodkov.
2. Na davčno je potrebno poslati tudi obrazec za davek na izplačane plače.Obrazec 1 pa mislim, da ni več potrebno.
3. Pri s.p. gre lahko parkirni listek v strošek (knjiga prihodkov in odhodkov), pri drugih družbah pa se mora nanašati na službeno pot in se parkirnina povrne preko obračuna potnega naloga.
Poskušala sem čim bolj enostavno odgovoriti in upam, da kaj pomaga. Ker so v računovodstvu stvari zelo specifično določene, je splošne odgovore težko dati. predlagam, da pogledaš tudi v Slovenske računovostke standarde, Pravilnik o vodenju prihodkov in odhodov za s.p., Zakon o gospodarskih družbah, ...
Želim ti uspešen zaključek šolanja
lp, Bina
Lahko ga daš v blagajno samo opremi ga z vsemi tvojimi podatki o firmi kajti če tega ne vsebuje ga ne moreš imeti za strošek. Najlažje je če parkiraš na conah za eno uro da kupiš parkirne liste na bencinski črpalki, zahtevaš račun in potem ko uporabiš listeh samo zraven napiši npr. nabava obrazcev, odhod na ZZZS.....
Lp, Bojana
Lp, Bojana
Pozdravleni!
Kam V KPO vpišemo strošek za parkirnino, Ali je prav, da pod Drugi stroški št. 27 kamor vpišemo prehrano, kilometrino, dnevnice, delovno obleko in obutev,
Še eno vprašanje, Kam vpišeno strošek tečaja tujege jezika. Pod 27 ali pod Stroške drugih storitev št. 21.
Hvala za odgovor vsem, ki se boste potrudili.
Iva
Kam V KPO vpišemo strošek za parkirnino, Ali je prav, da pod Drugi stroški št. 27 kamor vpišemo prehrano, kilometrino, dnevnice, delovno obleko in obutev,
Še eno vprašanje, Kam vpišeno strošek tečaja tujege jezika. Pod 27 ali pod Stroške drugih storitev št. 21.
Hvala za odgovor vsem, ki se boste potrudili.
Iva
Joj, sem pa pozabila nekaj vprašat. Zaradi začasnega povečanja dela sem za določen čas dveh mesecev zaposlila delavca. Nimam nobene prakse s tem. Kako je s plačilnimi listami, katere obrazce rabim, kako je z davki, prispevki... Predvsem kdaj in kam moram jaz vse to nakazat... Do 15. v mesecu ali na dan izplačila plače? Ma, nimam kej preveč pojma o tem.
Če je to mogoče pomemben podatek, naj povem, da sem s.p., storitve, enostavno knjigovodstvo.
Hvala!:oops:
Če je to mogoče pomemben podatek, naj povem, da sem s.p., storitve, enostavno knjigovodstvo.
Hvala!:oops:
Potrebujete Obrazec 1 in Obračun davka na plače, ki ju dostavite hkrati s plačilno listo na davčno najkasneje na dan izplačila plače.
Davke in prispevke od plače se nakazuje na konte:
2030x - dohodnina, davek na plače, prisp.za zaposl.iz in na plačo, prisp.za starš.varstvo iz in na plačo in prispevek za dodatno izobraževanje;
2031x - prispevek za PIZ iz in na plačo
2032x - prispevek za ZZ iz in na plačo, prispevek za poškodbe na plačo.
LP Mirjana
Davke in prispevke od plače se nakazuje na konte:
2030x - dohodnina, davek na plače, prisp.za zaposl.iz in na plačo, prisp.za starš.varstvo iz in na plačo in prispevek za dodatno izobraževanje;
2031x - prispevek za PIZ iz in na plačo
2032x - prispevek za ZZ iz in na plačo, prispevek za poškodbe na plačo.
LP Mirjana