Ročni nogomet

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
silvam
Računovodja
Računovodja

Ročni nogomet

Odgovor Napisal/-a silvam »

Podjtje je kupilo ročni nogomet za sprostitev programerjev. vrednost je 490 EUR. Poknjižili bomo na Os oz. takoj odpisali, ker je vrednost do 500 EUR.Ali je nabava davčno priznana? Ali bi morali knjižiti na davčno nepriznan odhodke? Lepo prosim za pomoč.
Hvala in lep dan.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: Ročni nogomet

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

absolutno davčno nepriznano, če mene vprašate.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Se strinjam s predhodnico. Lahko knjižite, vendar je to davčno nepriznan odhodek. Smatrajte to kot ugodnost, ki jo nudite vsem zaposlenim.

Vendar me nekaj moti - 100 % odpis, v kolikor to smatrate kot OS. Če vodite (imate tako računovodsko uskmeritev) OS v vrednosti do 500 € med OS, se 100 % odpis prizna le v davčnih evidencah, za poslovne namene obračunavate normalno amorizacijo.

V kolikor bi bil odhodek davčno priznan, bi prihajalo do razlik med davčno in poslovno bilanco in nastala bi obveznost za odloženih dakov, vendar ker vrednost ni pomemba (v kolikor bi šlo le za to OS), terjatev za odloženi davek ni obvezno oblikovati.

Kaj pa, če obravnavate to kot DI, ki ga vodite kot material, odpišete ga v roku 1 leta, ali pa tudi takoj?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
silvam
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silvam »

Sem tudi sama mnenja, da je to davčno nepriznano. Ker je dostopno vsem , bonitete ne bomo obračunali.Ali lahko to samo vodim v evidenci OS,brez obračunane amortizacije in v celoti takoj odpišem, ta odpis pa smatram kot davčno nepriznan ?

LP silva
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Knjiženje in obravnavanje drobnega inventarja za poslovne namene je enako kot za vsa ostala osnovna sredstva. Na davčno bilanco to res ne vpliva, vpliva pa na poslovni izkaz tekočega leta. Mnenja sem, da če ste se odločlili (oziroma, če je taka vaša računovodska usmeritev) in vodite to kot drobni inventar med OS, tako tudi obravnavate. Amortizacija iz tega nslova je davčno nepriznana.

V kolikor imate sredstvo evidentirano med OS, ga morate amortizirati naslednji mesec, potem ko je usposobljeno za uporabo.

če ste do sedaj tovrstna OS (do vrednosti 500 €) vodili kot material (konto 320), ga lahko odpišete takoj.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori