Zaposlitev tujca

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Zaposlitev tujca

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Imam dva vprašanja:

Imeli smo zaposleni tujca. Dovoljenje Zavoda za zaposlovanje mu je poteklo 30/9-2009. Mi smo vložili novo vlogo 4/9-2009, vendar smo šele 2/12-2009 prejeli novo dovoljenje za novo zaposlite.

Mi smo tujcu ves čas izplačevali plačo. Kako moramo sedaj postopati ali moramo plačo od 30/9-2009 do 2/12-2009 stornirati in nam mora ta tujec vrniti denar ali kaj moramo kot delodajalec storiti?

Drugo vprašanje pa je da dobimo, ko oddamo REK na DURS obvestilo, da ta tujec nima urejenega statusa. Ali mora sedaj ta tujec odditi na DURS in si tam urediti status ali lahko mi namesto njega kaj naredimo? Kakšne so vaše izkušnje?

Hvala vsem za odgovor.
ors
Računovodja
Računovodja

Re: Zaposlitev tujca

Odgovor Napisal/-a ors »

Mi oddamo vlogo za delovno dovoljenje 30 dni pred iztekom del. dovoljenja je je novo dovoljenje do izteka "tekočega" dovoljenja že izdano.
Glede na to, da sprašujete, če stornirate plače predvidevam, da ste novo del. dovoljenje dobili od 2.12.09 dalje.Če je temu tako, morate postopati skladno z dogovorom na davčni in ZPIZ-u saj ste davke in prispevke odvedli in nakazali .
Glede statusa tujca: čimprej naj gre na davčno, kjer izpolni Vprašalnik. Dobil bo odločbo o rezidentstvu. Do konca leta se z neurejenim statusom rezidentstva še da oddati REK, po novem letu to ne bo več mogoče. Ko bo dobil odločbo, pokličite na davčno in preverite, če ima status usklajen z vami - je rezident. (Problem ne bi smel biti, če sami odnesete Vprašalnik na DURS)
LP
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Še nekaj o rezidentstvu na: www.durs.gov.si rubrika Aktualno-Individualni REK obrazci-Pojasnila in obvestila
LP :P
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a petra1975 »

Smo gradbeno podjetje, kjer večinoma delajo samo tujci.
Mi ponavadi oddajamo 2-3 mesece prej za delovna dovoljenja, ravno zato, da ne prihaja do teh zadev (prepozno....).
prav tako urejamo rezidentski status za vsakega, tako smo vsaj prepričani sa je vse ok.

lp
lp
Petra
Odgovori