sponzor da ali ne

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vztrajati75
Novinec
Novinec

sponzor da ali ne

Odgovor Napisal/-a vztrajati75 »

Pozdravljeni! Ker nisem vešča na računovodskem in finančnem področju vas prosim, če mi lahko pomagate....

Npr. Za izobraževanje si najdem "sponzorja", ta mi plača moje izobraževanje, torej organizacija, ki izobražuje ne izstavi račun meni, ampak mojemu sponzorju (podjetju).....Jaz podjetju plačam račun na roke (bruto) in podjetje ima potem dve možnosti:

- je dejansko moj sponzor, a je sploh lahko, ker nisem zaposlena pri njemu?
- ali si račun da v strošek in si ddv poračuna (s tem gre za utajo davkov, ker ddv obdrži v žepu)
- ali pa za ta račun ddv pač plača...ali lahko to sploh tako naredi?

Zanima me kakšne so možne variante, da podjetje(če k njemu pride inšpekcija) po domače povedano ne naskrka oz. da ni obtoženo za utajo davkov ?

Hvala za odgovor. :?:
vztrajati
Novinec
Novinec

Re: sponzor da ali ne

Odgovor Napisal/-a vztrajati »

Prosim mi lahko kdo pomaga pri zgornjih vprašanjih?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: sponzor da ali ne

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Pri sponzoriranju gre vedno za dvostranski posel, torej morate vi njemu v zameno nekaj storiti (ponavadi eno podjetje da drugemu sponzorska sredstva, drugo podjetje pa zanjo opravi neko reklamo v svojih glasilih ali kaj podobonega).
V vašem primeru razumem, da sponzorira vas kot fizično osebo. Kakšno storitev bi lahko vi zanj opravili, mi ni jasno.
Sama menim, da če vam ta račun plača, mora od tega odvesti tudi dohodnino, ker gre za drug prejemek.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Odgovori