DAVČNO NEVTRALNI PRENOS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sana32
Novinec
Novinec

DAVČNO NEVTRALNI PRENOS

Odgovor Napisal/-a sana32 »

Prosim, prosim,.....za pomoč. Sem se izgubila in dva dni že tavam v temi. :D Naredili smo prenos s.p. na d.o.o., presečni dan 30.09.2009. Imam rešeno vse pri notarju, pri Durs-u in Sodišču. Izbris s.p. je na dan 23.11.2009. Zataknilo se mi je pri knjiženju in sicer:
- 24.11.2009 naredim prenos sredstev po bilanci s.p. na presečni dan 30.09.2009
- 01.12.2009 bom naredila prenos prometa pri s.p. na d.o.o. od 01.10.2009
- kaj naj naredim z amortizacijo?
- TR ?
- blagajno?

Hvala vam.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: DAVČNO NEVTRALNI PRENOS

Odgovor Napisal/-a slovan »

Sami ste ugotovili, da prenašate promete vseh poslovnih dogodkov, ki so se zgodili pa bilančno presečnem datumu, to je od 01.10. dalje. Od 30.09. je s.p. posloval za račun prevzemne d.o.o. In če je posloval za račun d.o.o. in ste v oktobru, novembru obračunali amortizacijo, je ta strošek enako tretiran kot vsi ostali stroški tega obdobja (od 01.10. dalje prenesete vse stroške in prihodke, ki se nanašajo na to obdobje, stroški, prihodki, ki so nastali pred tem obdobjem pa so tako vključeni v računovodske izkaze bilančno presečnega dne).
In enako se "dogaja" tudi z blagajno (in smiselno tudi TRR)! Stanje blagajne 30.09. je tako v bilanci stanja na ta dan in to stanje prenašate v okviru bilančno presečnega dneva. Poslovne dogodke, ki so nastali po tem datumu pa prenesete kot promet blagajne.

lp
sana32
Novinec
Novinec

Re: DAVČNO NEVTRALNI PRENOS

Odgovor Napisal/-a sana32 »

Slovan, hvala ti. Sedaj mi je jasno, da še moram v s.p. obračunati amortizacijo v okt. in nov. Ni pa še mi jasno glede prenosa prometa po 30.09. in sicer plačo do 23.11.še damo na sp., se pravi 18.12. jo izplačamo. Potem takem lahko prenos prometa naredim 18.12.?! Nekatere prejete fakture še imamo 3.12. DDV še tudi moram oddat za nov. oz. do 23.11. pa še verjetno za dec. A je kje zakonsko določeno v kolikem času se mora prenos prometa naredit?
Hvala, hvala.
Odgovori